|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:02 pm
Altium Designer Summer 08
| Автор |
Съобщение |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Да-да, че за какъв ... ми е бял печат на нискобюджетен секретен проект?
Поне на Протел99 смяната на слоеве с глобалното маркиране става за 10-15секунди.
Всъщност тази и още куп ключови функции в Протела си ги имаше още във версията за Win3.11. От тогава насам следващите версии само раздуват балони. Имам чувството ,че хората които първоначално са направили Протела вече са се пенсионирали. 
|
| Пет Апр 24, 2009 12:04 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Тази функция мисля я има още от Протел 2.60, а в Протел 99 СЕ я има на 100%, защото я използвам активно  - маркираш в схемата елементите, които те вълнуват, след което от Tools->Select PCB Components , след това Протела вади един джам със списък с наличните PCB-та в проекта, за да му кажеш в кое PCB да ги маркира, и забележи не са му нужни за това 2 или повече монитора  Пробвах подобната функция в Altium, обаче не работи, премигва екрана, след което ми отваря всички налични в проекта PCB-та, но нищо не маркирва в тях.
Цецо, ти говориш за DXP, което е много по-близко до Protel 99 SE, а аз за Altium 2009 Winter ли е, Summer ли е , или е от 13-та седмица на годината, петъчната версия
А Altium има ли нещо като User Guide но в един PDF файл, самата online система Help също много ми куца, отваря ми десетки страници, нещо като в google с куп безполезна информация ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Апр 24, 2009 2:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Епа незнам, аз пусках при мен първите версии на Алтиум, не бяха много по различни от DXP....Незнам сега докъде са стигнали.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Апр 24, 2009 2:53 pm |
|
 |
|
velio
|
 |  |  |  | ¶ написа: Тази функция мисля я има още от Протел 2.60, а в Протел 99 СЕ я има на 100%, защото я използвам активно  - маркираш в схемата елементите, които те вълнуват, след което от Tools->Select PCB Components , след това Протела вади един джам със списък с наличните PCB-та в проекта, за да му кажеш в кое PCB да ги маркира, и забележи не са му нужни за това 2 или повече монитора  Пробвах подобната функция в Altium, обаче не работи, премигва екрана, след което ми отваря всички налични в проекта PCB-та, но нищо не маркирва в тях. |  |  |  |  |
Ам в менюто Tools има Cross Select Mode. Трябва да е избрано в PCB и Схематик едитора. После само си селектваш обектите с мишката все едно ще ги триеш, копираш или друго... Всичко става on-line. Не е нужно да имаш два монитора за да работи. Но ако имаш, кефа е невероятен.
|
| Сря Апр 29, 2009 11:57 am |
|
 |
|
¶
|
Днес ( за мое голямо щастие ) серсем случайно намерих, къде са смотали в на Altium менютата Show/Hide менюто. Не бих се сетил посмъртно, че ще се намира там, ето "краткия" път до там:
Tools/Preferences/PCB Editor/Display/Jump to Active View Configuration/Show-Hide. Изпаднах в тих ужас, навремето програмистите дето са сътворили Protel 99 SE са били егатий говедата, че да праснат това меню в Tool/Preferences/Show-Hide таба., къде къде по-елегантно място е намерено в Altium !
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Май 22, 2009 7:52 pm |
|
 |
|
¶
|
Някой знае ли къде (в на кучето гъза) са завряли Electrical Rule Check на схемата в Altium-a ? Търся напред-наДзад в хелпа и ми намира само Design Rule Check, което е за PCB-то, но нищо смислено не намирам за електрическата проверка на схемата 
|
| Чет Юни 04, 2009 8:53 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Като му дадеш "project options"
-> "Errors"
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 05, 2009 9:51 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
и после компилираш проекта
и ако има грешки според тези, които си му задал , ще пищи
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 05, 2009 9:52 am |
|
 |
|
¶
|
Леле-мале, след две седмици работа с Altium, разбирам, че това е пълна боза  А някои хора го харесват  , цяла сутрин не мога да вкарам sch в pcb, един транзистора как ли не го опроводявах и все единия електрод виси, няма грешка, няма съобщение, няма предупредждение, нищичко. Реших да добавя липсващата връзка в pcb-то, не намерих такова чудо. Мъка, голяма мъка. Освен да си правя платките в къщи на Protel 99 se и после да ги импортвам
Киров, ще пробвам. Виж картинката, красота нали ? Незнайно как започна да ми дава контактните площадки на резисторите и кондензаторите сцепени на две като конски копита
А как става номера в PCB редактора като се кликне върху контактна площадка на елемент да се осветят всички контактни площадки включени в тази електрическа връзка ? Много гадно е направено, кликваш върхи контакната площадка и ти осветява само нея; като разполагам елементите в Protel използвам това да се ориентирам дали добре ги разполагам, щото тънките чертички с които показва електрическите връзки не се виждат добре, или пък се препокриват от други мрежи.
Последна промяна ¶ на Пет Юни 05, 2009 10:24 pm, променена общо 3 пъти
|
| Пет Юни 05, 2009 9:34 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Засега просто дай в pcb-to properties на пина който няма връзка. Там има поле което указва на кой нет принадлежи. Сложи нета към който искаш да е свързан. И си ОК засега. Ако ти си правил библиотеката за транзистора вероятно е този пин да си го обърнал с активния край навътре към елемента. И на мен ми се е случвало няколко пъти като започвах да копам с Altium. Ако не е това може да ми пратиш проекта да видя какъв е проблема.
Това си е доста сложен кад. Не си мисли че ще почнеш ей така да разбираш работата с него в детайли. Аз копам с него откак е излязъл а има купища неща дето не знам как стават още  :)
|
| Пет Юни 05, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
paregov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 2:21 pm Мнения: 267 Местоположение: Fort Lauderdale, FL
|
Натискаш Ctrl и тогава кликаш с мишката върху площадката.
_________________ Всички обичаме да печелим, но колко от нас обичат да тренират!
|
| Съб Юни 06, 2009 1:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Излиза ти така щото си му казал да пише на черен фон. Тоест конфигурирал си го както е на картинката.
Дай му Smart Colors и си свиркай
|
| Съб Юни 06, 2009 3:56 pm |
|
 |
|
¶
|
Да, Smart Colors се оказа причината(явно Protel 99 не е смарт  ).
Обаче натискането на Ctrl когато се кликва върху контактна площадка не селектира изградените вече писти, или поне да осветява контактните площадки, влизащи в тази мрежа. Опроводявам нещо си, без да знам на къде да опроводявам  Гадничко е направено, особено тази екстра като опроводяваш да не ти изчертава текущата писта с плътен цвят, ами с фина като чорпогащи мрежичка, която не се вижда добре.
|
| Пон Юни 08, 2009 4:48 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз затова съм инат и си карам на 99SE
|
| Пон Юни 08, 2009 6:08 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Аз ти бях казал да разкараш използването на Direct X по повод че ти забиваше отвреме навреме при работа с pcb-to. След като нямаш читава видеокарта не следва да го ползваш. И визията на пътеката се променя при опроводяване заедно с изключването му.
Относно контрола. Натискаш CTRL и кликаш тогава на някоя пътечка,пад или полигон. И всичко което не е в този нет потъмнява. Освен ако не си променил настройката за това 
|
| Пон Юни 08, 2009 6:42 pm |
|
|