|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 6:58 am
Altium Designer Summer 08
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
На PADS винаги като отвориш проект полигоните са на контури и трябва да му кажеш да ги запълни. То май при повечето експорти си ги запълваше автоматично...
Това общо взето е най-малкият проблем с полигоните... Проблемът е че като цяло му куцат тествете с полигони. Това да не ти открие късо на електрически тест аз не го намирам за нормално.
Иначе за импорт от протел към падс и аз си мисля че не е добра идея. Коцепциите са твърде различни. Примерно аз май не успях да подкарам един и същ футпринт да го ползвам за различни елементи в схемата. За всеки елемент от схемата ме караха да правя футпринт, нещо което не можах да разбера защо. При всеки друг CAD като имаш да кажем два TQFP44, ако корпусите им са еднакви не правиш два елемента в layout библиотеката... Но при PADS трябва да правиш. Може и да има начин да се избегне, но се съмнявам, те ползват сума си атрибути и тия атрибути при експортиране се прехвърлят от компонент в схема към компонент в платка или обратно. Абе шибана история, дето наистина много трудно се схваща кое защо и как се прави. Честно казано ако не бяха ми казвали като на идиот кое как да правя едва ли щях да се оправя с тая програма.
Навремето може и да си е заслужавала, но сега не знам.... Altium вече поддържат доста от нещата като диференциални писти и т.н. Не знам симулациите дали са напреднали... Но ако наистина не трябват върхови технологии няма смисъл щото е голям компромис. От една стран супер функции, от друга страна няма някои съвсем елементарни.
Е примерно един сравнително добър начин да се разглеждаш платката е да пуснеш симулация. Щото в симулацията много по-лесно може да си селектираш и гледаш пистите откъде минават.... С две думи в ръцете на идиот като мен цялата работа става като с топ врабче да биеш 
|
| Вто Дек 16, 2008 4:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Май ще стане точно така  . Аз исках не толкова дизайните да конвертираме, колкото библиотеките, ама явно ще е по-добре да си ги направя чарковете, дето не са стандартни на ново. Иначе се занимаваме с много прости неща и не ни трябват никакви симулации  .
|
| Вто Дек 16, 2008 5:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Dimitar, аз бих го поразгледал и тествал по-подробно, това което Дедо Боре казва е така, с PADS нямам ного опит, в смисъл само съм го поглеждал, и не ми е изглеждал добре, но занейки други творения на ментор мога да те уверя че прехода е труден, и няма общо с нищо друго, имам чуство че като са праивли функциите са събрали всички известни кадове, видя ли са кое как е направено и са се старали нито една функци да не е реализирана като в някой от другите, не знам от къде при тях тоя странен начин на мислене. та идеята ми беше да не се хванете да правите нещо ново и да си скубеш косите как да спазиш сроковете.
|
| Вто Дек 16, 2008 8:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Току що получихме офертата и за Алтиум Дизайнер и тя е $14к срещу $5к в полза на PADS CR Suit. Така, че въобще не остана място за чудене при положение, че ни трябват 10 лиценза и Алтиума ще излезне с 90к по-скъп  .
|
| Вто Дек 16, 2008 11:57 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
огледай хубавo плаващите лицензи.
някой скъпи функции не е нужно да ги купувате на всички машини. с плаващ лиценз имаш ограничение колко машини могат да ползват едновременно функцията.
примерно можеш да си качиш схематика на 30 машини и ако имаш 10 лиценза, да можеш да пуснеш схематиката на най-много 10 от тях едновременно.
или HyperLynx-а - той е скъп и трябва относително рядко.
щом ще се харчите, купете си PCB библиотеки с поддръжка.
http://www.pcbmatrix.com/Products/LPSoftware/
важно е за безоловни е други съвременни простотии
|
| Сря Дек 17, 2008 12:49 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1382 Местоположение: Phoenix AZ
|
Toчно както дедо Боре казва- и ние сме с плаващи лицензи на Ментарджиите и бачка. На моита група аз минах таино и им пуснах всичко -иначе по едно време ставаха даже и кавги кои да ползва продукта.
относно либ (ния ползваме Експедишън ПЦБ и Дизаин капчар за схеми -все ментор) - тез продукти не са мислени за домашна употребаи затва няма и либ по дефолт с тях.
Например моита фирма има около 20 места из целия свят дет налепват платки- съответно кат се знае къде ще се налепва продукт инженера знае какви са машините и т.н получава се например че за 1 компонент има 3-4 та и повече вида падове - ако го пуснат с едикакви си падове на едикава си машина -вместо 5 платки на мин -правели 4 на мин - е такива неща .
Та Процес мена казва -сковете за тоя компонент е това и това ... и т.н
И понеже всеки си прави либ и съответно аз не съм намирал либ дето да идват от ментор.
|
| Сря Дек 17, 2008 4:31 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по-скоро е от 5 платки да не хвърлят 4
бе то ужас със съвременния чарколяк!
при 3мила писта, подецването вече е колкото пистата. производствените толеранси на медта почват да стават от вида -30+45% и импедансите отиват на кино.
като добавиш и кашата в силикона (микрон имат 19 официални версии на DDR2 от една и съща разновидност и 26 модела за тях) направо не знам как нещата се случват въобще
в скоро време ще трябва да зарежем калкулаторите и да си купим люспи от минотавър, нокти от дракони и сушен черен дроб от Глигана Ъ! и преди да пускаме захранването да прикадяваме и да палим кандилце.
за безоловното пък въобще не ми се говори. че и симулатори май няма (още)
|
| Чет Дек 18, 2008 3:27 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
На някой да му се е случвало следното :
При работа с платка която има доста полигони и опит да се свърже пътечка към някой полигон Алтиум-а забива.
Интересното е че това се случва и на 6-та версия и на Зимния 09 вариант.
|
| Вто Дек 23, 2008 2:19 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Пробвах преди малко на платка с 7-8 полигона няма проблеми. Може би иска да са повечко но нямам под ръка.
|
| Вто Дек 23, 2008 3:46 pm |
|
 |
|
Tisho
|
По последни данни проблема го прави след като полигона е направен на примитиви, демек на пътечки които се застъпват една друга. Като започна да редактирам някой от тези пътечки и забива. Прави го винаги при свързване на друга пътечка към полигон-а. Процесора отива на 80%-90% заетост, и така си остава. Алтиума в таск менижъра е not responding...
И преди ми го е правило тоз проблем, но не беше толкова често и си мислех че е от исталацията, но от как го видях да го прави при различни версий на различни компютри (е платката една и съща)....
Освен нещо с файла на платката да се е омазало.... 
|
| Вто Дек 23, 2008 4:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Преди ми се случи при конвертиране на платка в нов формат да се получи платка която като я отворя и взема да пипам по нея забива. Копирах я през клипборда в новосъздадена платка и всичко се оправи.
|
| Вто Дек 23, 2008 4:30 pm |
|
 |
|
Tisho
|
Пробвах го това, и стана. Но ми загуби нет-листа при копи - пейста.
Явно файла с платката нещо се е омотал. 
|
| Вто Дек 23, 2008 4:47 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ъпдейтвай платката от схематика и си готов
|
| Вто Дек 23, 2008 6:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
бахти висшия пилотаж...
|
| Чет Дек 25, 2008 5:37 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Ти гледай сега какво ще стане при нас - Алтиум си свалиха цената толкова много в офертата, че станаха по-евтини от PADS и в понеделник шефовете купуват Алтиума, та ще се наложи и ние да учим висшия пилотаж  .
|
| Чет Дек 25, 2008 7:55 pm |
|
|