Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Ограничения на FTP-сървър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ако плащаш трафика на байт си трябва къстъм протокол
и понеже на лъчво му е такъв проблема, може да почнете да теоретизирате в тази посока.
а и той иска да мине тъкно откъм клиента - с някой от готовите протоколи в желязото.

Пет Май 15, 2009 12:14 pm
Профил

Мнение Хех
Desert Leo написа:
tgi, имах предвид, че не се интересувам от машината, ОС и конкретно използвания FTP-сървър. FTP-то си го използвам за да си свалям инфо към моето устройство и си работи добре, но в FTP-протокола има доста служебен трафик при отваряне и затваряне на файла и особено при ъплоуд - някъде към 1,5КВ на файл.
При HTTP-то, служебния трафик е точно 402 байта на заявка, което за къси пакети с данни е по-изгодно. При дълги - FTP.
Сега чакам посещение от Сис-а с най-нови диви идеи. :wink:

goose, syslog-а изглежда интересно, но имаш ли опит как се държи с повече клиенти едновременно. Не ми се иска да стъря на гнило...

Миро, благодаря за разяснението.

Нали ти написах как става с HTTP заявка!
В зависимост от това какви данни ще вкараваш и колко на брой са ти променливите го правиш така:
1. Първата променлива -> AAA
2. Втората променлива -> BBB
3. Трета променлива -> CCC
4.....
........
10...
.............

например сървъра дето ги качваш се намира на адрес: 192.168.1.1
Изпълняваш долния линк с променливите :

[url]http://192.168.1.1/?var1=".$AAA."&var2=".$BBB."&var3=".$CCC[/url]
сървъра ги поема ако е на PHP по следния начин :
<?PHP
$host ="localhost";
$leo_db = "leo_db";
$username = "Leo";
$password = "Qwerty";
$conn = mysql_connect($host, $username, $password);
mysql_select_db($leo_db, $conn);
if ($_REQUEST['var1'] != "" && $_REQUEST['var2'] != "" && $_REQUEST['var3'] != "" )
{
$var1 = $_REQUEST['var1'];
$var2 = $_REQUEST['var2'];
$var3 = $_REQUEST['var3'];

$query = "INSERT into leo_table (var1,var2,var3) VALUE ('".$var1."','".$var2."','".$var3."')";
$result = mysql_query($query) or die ("mysql_query($query1) failed: ". mysql_error());
}

?>

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Май 15, 2009 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Номера с HTTP-то стана.
btw, БатеАз знае, че редовната ми заплаха към сисадмина е, че ще му скъсъм то...ките и ще ги закача на клона на дърво пред фирмата с надпис "То...ките на Системния Администратор". :lol: :lol: :lol:

След като седнахме заедно и направихме няколко проби се разбра откъде идва проблема и нещата заспаха: от девайса през HTTP та в бозата данни.

Служебният трафик (следя го с Wireshark) не може да бъде намален на ниво HTTP/FTP.
Ако се слезе на ниво TCP/UDP, може и да може да се направи нещо по въпроса, но не много.
А по-надолу аз не мога - Телитския модул може толкова.

Пет Май 15, 2009 2:00 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
syslog-а не ти върши работа в посока от сървъра към клиента, еднопосочен е.
Иначе на едно бсд с 512 рам и п733 дъмпих навремето пълния лог на 65 сървъра и нямаше никакви проблеми по темата, протокола е безкрайно прост, натоварването което докарва е никакво.

Поздрави,

Пет Май 15, 2009 3:57 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Номера с HTTP-то стана.
Служебният трафик (следя го с Wireshark) не може да бъде намален на ниво HTTP/FTP.
Ако се слезе на ниво TCP/UDP, може и да може да се направи нещо по въпроса, но не много.

И аз ползвам Wireshark... и наистина доста пакетчета биха могли да се спестят, определено TCP/IP стека на Telit не е върха на сладоледа ;-)
Но да правиш собствен стек е прекалено много работа! И то работа която няма да се отплати!

По-скоро може да помислиш за оптимизация на HTTP заявките 400 байта ако това са данни е прекалено много за заявка?! Нещо бъркаш... при мен заявките са от порядъка на 100-150 байта според URL-то и то при условие, че всеки път пращам "Connection: keep-alive User-Agent:..." Минималната е нещо от сорта:

Код:
GET / HTTP/1.1 CRLF
Host: 123.123.123.123 CRLF
CRLF

Това са към 40 байта... И повечко да са няма значие, щом имаш данни най-добре на една заявка да пращаш някъде до към 10К, колкото е буфера на Телит.
По-скоро ако идеята е да мачкаш трафик - направи компресия. По стандарт HTTP-то ти го позволява и мисля че няма сървър дето да не поддържа gzip и deflate. Така че от към сървърната страна изобщо нищо няма нужда да правите.
Не знам какво процесорче ползваш, но ако имаш АРМ-че с мъничко памет би трябвало да подкараш ZLIB-а... Аз съм го правел навремето и доколкото си спомям като код не беше много или поне имаше олекотена версия. Единствено за плъзгащия прозорец си трябва памет, но и с малко пак става. Просто няма да имаш супер компресия, но от твойте 200к може би ще остнат между 10 и 20к за прехвърляне ;-)

Пет Май 15, 2009 10:29 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Номера с HTTP-то стана.
btw, БатеАз знае, че редовната ми заплаха към сисадмина е, че ще му скъсъм то...ките и ще ги закача на клона на дърво пред фирмата с надпис "То...ките на Системния Администратор". :lol: :lol: :lol:

След като седнахме заедно и направихме няколко проби се разбра откъде идва проблема и нещата заспаха: от девайса през HTTP та в бозата данни.

Е па трябваше отдавна да висят на 2 различни дървета всяка :twisted: :twisted: :P

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Май 16, 2009 1:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
А бе я ми кажете как се таксува GPRS - всичко що е байт обмен ли се се таксува?

Цитат:
Това са към 40 байта...

Да така е, но това са само данните. Преди това, ако отваряш сокета имаш SYN, SYN-ACK, ACK, следва твоята заявка от окоро 40 байта+54 служебни, после ACK на заявката от 54 байта, а ако затваряш сокета - FIN и ACK.
Отговора на сървъра на твоята заявка е пак данни+54 байта и още един ACK пакет за потвърждение.
Ако се таксува всеки байт и се разкъсва сокета - това е доста над 40 байта ...

Съб Май 16, 2009 6:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3