Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
В днешно време почти всички софтуери и ОС обаждат каквото си поискат...

Чет Апр 13, 2023 10:53 am
Профил

Ми плаче ми се..........
ама ама някви са ни купили а и са купили още 3 фирми със сходни продукти ... проблема е че само ние ползваме ПАДС а другите ....аааааа Алтиум.
Тъмън говорих с шефа и имам задачата да конвертирам библиотеките от ПАДС в Алтиум.
Една от тия са започнали да коват датабазната библиотека ,ама не знам точно какво е направено.
Даже щяло да има обща библиотека за 4 те фирми -не че не става ама поне му обясних че не и по начина които сега правим нещата.

Е баси мамата - тоя Алтиум ме преследва навсякъде дето и да ида.

Единственото поне дето ме успокоява че тука поне сте готини и има кои да питам .....че на официалния им съпорт е мъка голяма.

Чет Апр 13, 2023 11:13 pm
Профил
Аватар

това е като да се опитваш да запушиш квадратна дупка с кръгъл чеп...
колкото и да млатиш по чепа, все ще църцори от нейде.

вие сте си вече за експедишън с DMS. ама вече и него го дават само на годишен лиценз :|
с библиотечен отдел, който да се грижи всичко да е подравнено и в един стил.
за десетина места с пазарлъка може да ви излезе 100 бонки на година. което е и много, и не толкова. но шефчетата винаги се стремят да орежат разходите.

Пет Апр 14, 2023 6:42 am
Профил
Аватар

официалния съпорт е пълна скръб, но виж във форума на алтоумците може и да получиш някой свестен отговор.
вероятно алтиум си мислят, че са утрепали пазара и всичко е тяхно, но не виждат задаващата се брадва с Kicad,
и как когато OEM-ите почната да си правят нещата сами, ще почнат да скачат на каквото им отърва.

Пет Апр 14, 2023 10:44 am
Профил

Преди 5 мин ми пратиха маил че имам акаунт и че имам 1 място е за това

Altium Designer Term Based On-Demand Single Site License

Казаха че наще плащали за 365 което ще рече на месец както чета от Алтиумския саит.

Пет Апр 14, 2023 7:56 pm
Профил
Аватар

Вероятно полезно, не бях го виждал или използвал досега
https://github.com/issus/altium-library

Някой беше споменавал и някаква друга библиотека на самите Алтиум, 18000 компонента или нещо такова - май в облачната версия, но така и не съм ги видял
Тия отгоре приказват за 165000 компонента...

Пон Апр 24, 2023 11:06 am
Профил

Ама клауд ... мен лично ме изкушава едно нещо, парти номера на пасивни компоненти, най-тегаво ми е като направя платка да наслагам парти номерата. Да обаче това е и директно свързани с наличности ...останалите неща ....аз си имам мои разбирания примерно как да са групирани чиновете, какво значи захранване горе в ляво, имаш 20 юнита корпус и навираш всичко горе в ляво ...тц, ако ще и папата да е подписал стандарт ...аз си ги разполагам така, че схемата да изглежда красиво и да е лесна за четене. Същото важи и за чиновете, особенно с по-големи чипове, изобщо не е изключение да имам различни графични модели на един чип, ненавиждам схеми в които търчат жици навсякъде, или пък всичко е сведено до лейбъли на нетове.

Пон Апр 24, 2023 2:25 pm
Профил

Преди да псувам - щото за мене таз комбинация и деиствие ТРЯБВА ДА Е НЕДОПУСТИМО - Имам NetLabel - местя го малко в страни и съответно тъпия Алтиум го прави на текст и дава служено име на нета.... ама аз си върнах NetLabel на староото място и то си го присъедини... ама преместих едн друг NetLabel близо до тоя нет и това му смени името

ето примера
2 линии за трансмит

Tx_P и Tx_N - премествам Tx_N близо до Tx_P и новото име на нета е Tx_N.

Има ли сетинг ДА НЕ ГО ПРАВИ ТОВА ?

Не мога да говоря за всички КАД ама тва в ОРКАД ,Ментор И Зукен ГО НЯМА ,даже и с Игъла дето е 1000 долара няма такава тъпотия... един път дадено има на нета то си седи доакт щзера не го смени независимо от местоположението......
Има ли поне вече сет да hide net label - щото до преди 2 години нямаше такава опция ?

Ужас ... и за тава искат 10к в долари ...ай да им го ..... маи ще трябва да продължа в темата за псувни

Сря Апр 26, 2023 8:15 pm
Профил
Аватар

Днес ново 20.

Копирам дизайна на една клавиатура (на Тек MSO4032), че са я направили от мембрана и се повреди (и тия отнесоха малко чесане зад тила).
Та за всеки случай разпечатвам направеното и сравнявам с оригинала, да не би да пропусна нещо.

И исках да виждам дупките. Добре - има опция да се показват дупките, ама цвета бледо сив. На листа нищо не се вижда. Опция да си промениш цвета няма... За всички слоеве има, ама за дупките - не.

Аз ли съм кьорав или наистина няма?

Сря Апр 26, 2023 8:19 pm
Профил
Аватар

HSB написа:
Преди да псувам - щото за мене таз комбинация и деиствие ТРЯБВА ДА Е НЕДОПУСТИМО - Имам NetLabel - местя го малко в страни и съответно тъпия Алтиум го прави на текст и дава служено име на нета.... ама аз си върнах NetLabel на староото място и то си го присъедини... ама преместих едн друг NetLabel близо до тоя нет и това му смени името

ето примера
2 линии за трансмит

....

Не знам дали те разбирам правилно, но при мен ако сложиш два лейбъла на един нет, обикновено взема името на единия. Но и двата лейбъла си стоят както са си написани.
Иначе Нет Лейбълите така работят - като го преместиш върху нет и му дава името си. За мен е удобно.
Ако са два върху един нет - тогава идва проблема. Но обикновено го хващам при рутирането.

Сега пробвах - има warning за това. Ако валидираш дизайна и дава предупреждение че има два лейбъла на един нет.
Можеш да промениш настройките на проекта, така че да дава грешка при такава ситуация. Грешките мисля са видими веднага върху схемата.
По подразбиране е само предупреждение.

Прикачени файлове:
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 17.48 KiB | Прегледано 1683 пъти ]
Clipboard01.png
Clipboard01.png [ 14.49 KiB | Прегледано 1683 пъти ]
Сря Апр 26, 2023 8:29 pm
Профил

al_at написа:
По въпроса за докладването на кораба - майка. Докладва и вече има доста пострадали /тук, в България/,които са действали аджамийски по въпроса.

А как трябва да се действа НЕ-аджамийски?
Програмата да се инсталира и използва на виртуална машина, на която и е забранен достъпа до мрежовия адаптер ли или има и по-интелигентен начин?

Сря Апр 26, 2023 10:19 pm
Профил

Да речем - по-малко аджамийски. Виртуалната машина също е вариант. Този въпрос е обсъждан и преди:
viewtopic.php?f=14&t=11562&start=1455

Последна промяна al_at на Сря Апр 26, 2023 11:06 pm, променена общо 1 път

Сря Апр 26, 2023 10:54 pm
Профил

velio написа:
Днес ново 20.

Копирам дизайна на една клавиатура (на Тек MSO4032), че са я направили от мембрана и се повреди (и тия отнесоха малко чесане зад тила).
Та за всеки случай разпечатвам направеното и сравнявам с оригинала, да не би да пропусна нещо.

И исках да виждам дупките. Добре - има опция да се показват дупките, ама цвета бледо сив. На листа нищо не се вижда. Опция да си промениш цвета няма... За всички слоеве има, ама за дупките - не.

Аз ли съм кьорав или наистина няма?

Има едно място, където се задава цветът на дупките на платката -
View configuration (shortcut L)-> Layer colors->System colors
Там сменяш цветът на дупките както ти харесва.
Но тeзи настройки не са за принтера. За да излезе това на принтера, при печат трябва да зададеш режим color и retrieve colors from PCB.
И трябва Multilayer Слоя да е най-отгоре.
На черно-бял принтер ще излезе бой на негри в тунел, но не намирам други настройки.

Сря Апр 26, 2023 11:05 pm
Профил

velio написа:
HSB написа:

ето примера
2 линии за трансмит

....

Не знам дали те разбирам правилно, но при мен ако сложиш два лейбъла на един нет, обикновено взема името на единия. Но и двата лейбъла си стоят както са си написани.
Иначе Нет Лейбълите така работят - като го преместиш върху нет и му дава името си. За мен е удобно.
Ако са два върху един нет - тогава идва проблема. Но обикновено го хващам при рутирането.

Сега пробвах - има warning за това. Ако валидираш дизайна и дава предупреждение че има два лейбъла на един нет.
Можеш да промениш настройките на проекта, така че да дава грешка при такава ситуация. Грешките мисля са видими веднага върху схемата.
По подразбиране е само предупреждение.

Първо да ти благодаря за търпението и помоща - само да мина към БГ татка и так ще мина през София -аз почерпвам.
Обаче не мога да се съглася че това е нормално.
От страна на продуктивност се получава - ссистемата допуска проблем и после го репортва... и се хваща чак на леоута.... ами ако го дам на външен изпълнител ония хич няма да му дреме как се казва нета... ще го завърже и отиде всичко на маината си.

В менторските неща- задаваш името и дотам , може да го скриеш ,да го намалиш и да го местиш дето си искаш.... то си остава..ако вържеш друг нет ,те пита как да се казва новия образуван от 2 те и естествено на всички е ясно че 1 нет може да има само 1 име а не 25 които системата да репортва и да ходих на обратно да ги оправяш.Това са баисик функци на КАД сиситема ...а алтиума е куц кон тука..даже преди 2 години им репортнах че неможе да се hide net name... ма да ....оправено е ама друг път.

Чет Апр 27, 2023 12:36 am
Профил
Аватар

HSB написа:
Първо да ти благодаря за търпението и помоща - само да мина към БГ татка и так ще мина през София -аз почерпвам.
Обаче не мога да се съглася че това е нормално.
От страна на продуктивност се получава - ссистемата допуска проблем и после го репортва... и се хваща чак на леоута.... ами ако го дам на външен изпълнител ония хич няма да му дреме как се казва нета... ще го завърже и отиде всичко на маината си.

В менторските неща- задаваш името и дотам , може да го скриеш ,да го намалиш и да го местиш дето си искаш.... то си остава..ако вържеш друг нет ,те пита как да се казва новия образуван от 2 те и естествено на всички е ясно че 1 нет може да има само 1 име а не 25 които системата да репортва и да ходих на обратно да ги оправяш.Това са баисик функци на КАД сиситема ...а алтиума е куц кон тука..даже преди 2 години им репортнах че неможе да се hide net name... ма да ....оправено е ама друг път.

За благодарностите - и на мен са ми помагали тук (последно al_at ме просвети), та като не мога да върна жеста - предавам нататък. В крайна сметка за това е темата, така всички се учим взаимно.

Иначе може да има различни гледни точки по въпроса с Нет лейбълите. Аз не съм ползвал друг софтуер, така че за мен това е единствения начин :) . Другата гледна точка е че много предупреждения и питания понякога може да направят живота ти тежък. Доста често при нов дизайн размествам връзките на MCU-то с останалата част от схемата по време на рутиране (или изобщо преди да е конкретизиран дизайна), и това става само с премесване на лейбълите, та лично на мен ми е удобно да няма много въпроси в този момент. Но разбирам и твоята гледна точка, щото съвсем ясно виждам как може да стане проблем от това, особено ако имаш някой звер със няколко стотин пина... И отделно съм съгласен че Алтиума е пълен с недомислици и направо липси, които си стоят откато кучето беше вълк...
Но пак казвам - друго не съм ползвал и не мога да сравнявам.

Чет Апр 27, 2023 3:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163 ... 205  Следваща