|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 5:34 am
| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: Altium Designer...
Въпрос към клубът на Алтиум: Първо давам инфо- дали сме на едни външни да направят 1 пцб –наш стар продукт го пооправят. Дали сме схема , пцб и библиотека от падс стандатрт. На всички компоненти дето ползваме слагаме вътрешно фирмен номер- демк в атрибутите на всеки компонент в библиотеката има едно поле – PART NUMBER и отсреща нашия номер.
БОМ се прави като се сортират по фирмения номер-
Part Nr Ref Des SMD Firmen Nr C1,C4,C7 C1,C4,C7 Yes
A асембли фаила е
Ref Des firmen Nr X Y Rotation C1 C4 C7
Когато се импортва в Алтиум има ли мапинг – кои пропътита на какво да се мапнат? И по принцип може ли да се добадят пропъртита на компонент дето да са узерски ? И съответно аз не мога да направя нищо с тия фаилове- уж имам сцхема и пцб ма не мога да генерирам изходните фаилове. По теория мога ама трябва ръчно да добавям всяко едно номерче а пцб е с поне 400- 500 чаркалака.
Тоз хаиван дето прави пцб при външната фирма упорито не добадя е те тва поле с PART NUMBER и отсреща нашия номер.
Засега въпроса е технически дали Алтиума го може тва ма може да стане и политическиако разбера че технически това е възможно.
Даите 1 ръка че инак ще трябва да инсталвам Алтиуми и да пробвам сам - поне половин ден ще иде , ако не и повече.
|
| Пет Сеп 30, 2022 11:14 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
При импортирането - нямам представа дали може да се направи мапинг на параметрите. Не съм го правил и не знам. Но след това, в Алтиум има една доста мощна функция - Tools->Parameter Manager (в Schematic-a ) с избрана чавка Parts. Тя ти отваря таблица ала Ексел и може да добавяш колони с име, които всъщност са юзер параметри за всеки компонент. Но след това, таблицата трябва да се попълни ръчно. П.С. картинките са в обратен ред
|
| Пет Сеп 30, 2022 12:06 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
Би трябвало, поне между Оркад и Алтиум няма проблем. Но не съм пипал PADS от 2012 май... Ако искаш дай един проект с няколко компонента, ще го импортна и ще пиша какво се случва. Ако хайванина не се обажда, не е добре - тия дето се крият, правят бози...ама ти знаеш по-добре от мен, най-вероятно.
|
| Пет Сеп 30, 2022 1:23 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
В Алтиум ПЦБ - там има ли такаива пропъртис? Демек там също ми трябва посочената от мене комбинация.
Има някъкъв прогрес- ония успя да прати Алтиумски фаилове xxxxxx.PrjPcb 1-xxxx.SchDoc 2-xxxxx.SchDoc
Когато ги импортна в PADS на транслеитера имам меню за мапинг. малко на тъмно го правя понеже не знам какво има в Алтиума ( ще накарам ония да прати снимка като тази на АЛ_АТ) при мапването но ако го пусна по дефолт вече имам Фирмен номер макар и отред полето да е леко по друго
PART_NUMBER A234-1234-S
В наи лошия случаи ще трябва да се преправи скрипта дето прави моя БОМ да не търси
PART NUMBER a PART_NUMBER
Обаче при правенето на X Y file ассембликия ми трябва и там при конвертиране на Алтиум
ххххх.PcbDoc в ПАДС xxxxx.PCB като кликна на атрибути на kомпонент въобще го няма Фирмения номер.
Борбата продължава.
|
| Пет Сеп 30, 2022 8:18 pm |
|
 |
|
al_at
|
В Altium PCB няма Parameter manager, както в Schematic-a. Параметрите се импортират от Schematic в PCB, но не и в по-старите версии на Алтиум. В старите версии, не помня до коя, се импортираха само няколко параметъра - footprint, designator, comment. В новите версии се импортират всички параметри и могат да се видят в properties на всеки компонент. Съответно, може да се включат и в полетата на Pick and Place файловете /май тях наричаш X Y файлове./ П.С. С този външен изпълнител, май по-сложна схема за съвместна работа трудно може да се измисли С това двойно конвертиране PADS->Altium->PADS, може да се очакват гафчета.
|
| Пет Сеп 30, 2022 8:53 pm |
|
 |
|
HSB
|
 |  |  |  | al_at написа: В Altium PCB няма Parameter manager, както в Schematic-a. Параметрите се импортират от Schematic в PCB, но не и в по-старите версии на Алтиум. В старите версии, не помня до коя, се импортираха само няколко параметъра - footprint, designator, comment. В новите версии се импортират всички параметри и могат да се видят в properties на всеки компонент. Съответно, може да се включат и в полетата на Pick and Place файловете /май тях наричаш X Y файлове./ П.С. С този външен изпълнител, май по-сложна схема за съвместна работа трудно може да се измисли С това двойно конвертиране PADS->Altium->PADS, може да се очакват гафчета. |  |  |  |  |
Това с външния изпълнител ми е ясно та нямама накъде но за съжаление аз съм извън взимането на тия решения. Тука в таз фирма на пик и плеис им викат X Y фаилове та затова и аз употребих това . Отделно все още се ползват бая трухол чаркалаци и те си се редят от едни лелки в производството та пик и плеис аз го свързвам със СМД щото на повечето места в западния свят отдавна няма машина дето да монтира чаркалаци с крака. Ама тука сме малко Мексико -повечето лелки са испаноговорящи ,даже някои според мене поне 50% не говорят англе та така. Явно ще трябва да инсталирам Алтиум в къщи и да си поиграя аз щот иначе тия от външната фирма засега са доста некооперативни. Писах на външния да ми даде инфо -картинки като твоите ( al_at) да видя какво баш е натворил ама засега - никой.
|
| Пон Окт 03, 2022 8:25 pm |
|
 |
|
HSB
|
Да запитам - освен е това
Altium Viewer Да има нещо друго дето да се гледат Алтиумските неща? Тия са мнофо арогантни - даже и за гледачка искат кинти ....щели да ми дадът 6 месеца фрее а след това плащаи...
|
| Сря Окт 05, 2022 12:08 am |
|
 |
|
HSB
|
|
| Пет Окт 07, 2022 10:07 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12119 Местоположение: Гьотеборг
|
офф...ако имаш друга система, кажи на вашия гений - да ти експортне PDF или в твоя формат? Иначе може да импортнеш в Orcad, Pulsonix, PADS, KiCAD https://www.kicad.org/external-tools/altium2kicad/A Viewer-a иска регистрация за 6 месечен лиценз, и никой не иска пари. Ако вашия инженер има истински Altium, той има поне няколко лиценза за Viewer - да те добави в групата, и ще имаш достъп до пълноправния лиценз и до View, без флашки, без мрежови лицензи и т.н. Няма драми и трагедии. Дано да съм помогнал. p.s. а и знаеш, че тук и по други форуми има кой да помогне, не си нахъсвай и не си хаби нервите с глупости. Не са първа кипра, не са и безплатни - но не са някакви злодеи.
|
| Пет Окт 07, 2022 11:24 am |
|
 |
|
velio
|
В Алтиум има нещо дето се нарича Output Job. От там, заедно с помощта на ActiveBOM Document (да им имам названията) се генерира BOM с каквито искаш параметри, въведени в схемата (ама трябва да са въведени, може да позлваш Parameter Manager за тая цел, става сравнително удобно). Не знам защо ми се струва че искаш да генерираш BOM от PCB-то, а май не се прави така в Altium. В проекта могат да се добавят варианти, и в схематик редактора да се отбележат кои компоненти ще се монтират (или няма да се монтират) за съответния вариант. Поне според мен PCB редактора се ползва само по предназначение - да се генерират съответните GERBER файлове. Дори наскоро успях да го накарам да генерира БОМ директно в екселски файл, като си ползва template за форматирането. Сравнително добре се получи. Старите Алтиуми за тая цел изискват да има инсталирано незнам си какво си на Майкрософт, аз така и не успях да го подкарам.
|
| Пет Окт 07, 2022 5:36 pm |
|
 |
|
velio
|
Да попитам и аз. По белия свят как правят хората - за всяка стойност (на резистор и кондензатор примерно) ли имате библиотечен елемент или ползвате един, като в схемата се редактират съответните полета? Ползването на отделни библиотечни елементи има своите предимства (примерно задаването на вътрешен парт. номер за всяка стойност на компонента), но си има и недостатъци. Интересно ми е какви са добрите практики?
|
| Пет Окт 07, 2022 5:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
Ами в много от големите съм забелязал, че така го правят, но там има цели отдели които се занимават с това, за сам човек или малка компания ми се струва непосилно. Ако така си започнал и с годините си трупал библиотека може би да стане, но винаги има момент в който бързаш и макар да са 5 клика да копираш компонент и да смениш параметрите му ти ги нямаш тия 5 клика.
|
| Пет Окт 07, 2022 5:55 pm |
|
 |
|
al_at
|
По-добрата практика при Алтиум е DBlib библиотеки - примерно един празен схемен символ за резистор, един футпринт за всички резистори 0402 /примерно/ и една таблица с параметри - стойност, символ, футпринт, толеранси и други и това динамично се свързва в един компонент, който е един ред от таблицата. Таблицата може да е Microsoft Access или Excel. По-добре работи с Access.
|
| Пет Окт 07, 2022 9:31 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
Да то аз така тръгнах да го правя, но не ми остава време.
|
| Пет Окт 07, 2022 9:57 pm |
|
 |
|
HSB
|
 |  |  |  | al_at написа: В Altium PCB няма Parameter manager, както в Schematic-a. Параметрите се импортират от Schematic в PCB, но не и в по-старите версии на Алтиум. В старите версии, не помня до коя, се импортираха само няколко параметъра - footprint, designator, comment. В новите версии се импортират всички параметри и могат да се видят в properties на всеки компонент. Съответно, може да се включат и в полетата на Pick and Place файловете /май тях наричаш X Y файлове./ П.С. С този външен изпълнител, май по-сложна схема за съвместна работа трудно може да се измисли С това двойно конвертиране PADS->Altium->PADS, може да се очакват гафчета. |  |  |  |  |
Al_at а и всички други колеги - може ли едно фаилче със снимки - какво и как и кое е едно след друго и т.н да се клика и да се включи та накрая онзи да разбере как да ми генерира пик и плеис фаилове във формат дето ми е необходим? Когато го попитах да ми прати снимки на Алтиум Параметер Таблицата прати и инфото там е ОК. Обаче като ми праща фаила с координатите колонката с PART NUMBER я няма. Явно е някъкъв вид тиква и или не иска или не може а може и да е комбинация от 2 те. В момента нямам никво време сам да го разучавам инак ми е интересно но просто времето не стига.
|
| Пон Окт 10, 2022 9:30 pm |
|
|