| Автор |
Съобщение |
|
bobihot
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Altium Designer...
-Вероятно за по-бързо изрисуване на екрана използва видео ускорение като при игрите. За това?
|
| Чет Авг 13, 2020 9:57 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Ми не - разпознава си го като X2 the threat  Директно си мисли че е играта ... Говоря за NVidia ... Не ми се слага самата игра да видя какво ще каже. А и сега е вече сме на X4 (която между другото и играя сега).
|
| Пет Авг 14, 2020 4:34 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Въпрос към колегите : Имам 1 чип ,15 пин е термал пад ,трябва да се закачи към GND с плаин. Ако укажа да няма термален релиф при свързването със земята –работата е ясна но в тоя случаи пък на останалите SMD компоненти падовете ще се запояват трудно по понятна причина. Когато пък задам термален релиф свързване –пак е ясно –връзва тоя пин 15 го според указанието. Как се прави тая работа в АД то така че да закача тоя пин 15 към GND , останалите компоненти да се връзват към земя с термален релиф?
|
| Вто Авг 25, 2020 9:13 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1626 Местоположение: София
|
В меню Design/Classes/Pads с десен бутон Add class и си дефинираш клас за термалните падове /например ThPad/. Добавяш в този клас падовете, които ти трябват. След това отиваш в Design/Rules/Plane/Polygon Connect Style/New Rule. Създаваш ново правило /кръщаваш го например ThPad или както ти харесва/ като в полето Where First Objects Matches оставяш All, а в полето Where Second Objects Matches избираш Custom Query, Query Builder и избираш Pad Class, избираш Pad class ThPad, след което избираш Direct Connect за това правило. Подразбира се, че за основния Polygon connect style /т.е. всички останали падове/ е избран Relief connect. П.С. Сетих се още един начин - рисуваш едно малко полигонче /или колкото ти трябват/ само около около този пад. /Полигонът е свързан към GND или каквото трябва./ Може да дадеш име на този полигон, за по лесно разпознаване после. От меню Tools/Polygon Pours/Polygon Manager избираш полигона /полигоните/ и им даваш connect style - direct connect. Можеш да дефинираш и полигон клас за тези полигони със съответния connect style. В случая имаме полигон в полигон, затова трябва да са зададени правилно приоритетите на полигоните - пак в Polygon manager, Pour Order - задава се ръчно, или Auto Generate.
|
| Вто Авг 25, 2020 10:49 am |
|
 |
|
al_at
|
П.С. Обядвайки се сетих, че може и още по-просто. Вместо полигон, около термал пад-а се рисува Region, свързан към GND или каквото трябва. Тогава отпадат грижите за Pour Priority.
|
| Вто Авг 25, 2020 2:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
А що си мисля че още по лесно е да си направиш рул за тоя точно пад....
|
| Вто Авг 25, 2020 5:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Направо си казваш на пада че е директ конект и се приключва. Това ако е за един чип. Ако е за много вече си заслужава да се прави рул за да не се нацъкват един по един всички падове.
|
| Вто Авг 25, 2020 7:34 pm |
|
 |
|
al_at
|
Cekins, благодаря, че ме осветли за пропуска. Не съм го забелязал и затова предлагам най-сложните начини. Не знам от коя версия го има това, но съм го проспал. Една от причините е, че всичко при нас е direct connect.
|
| Вто Авг 25, 2020 9:25 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Пишете рулове бе хора, в една платка винаги има и от двата вида компоненти, да не казвам, че често има и единичен компонент, на който едни крака са директ, други на релеф.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Авг 26, 2020 8:42 am |
|
 |
|
Cekins
|
Е аз всичко на всичко имам 5-6 проекта направени на Алтиум. До преди половин година все платка дето съм правил е било с нещо друго дето е далеч по-просто. Реално погледнато нямам никакъв опит. То хубаво да се пишат рулове, ама като почваш от нулата и първото което ми изникна беше да избера пада и в проперти панела да му укажа че е къстъм и да го настроя как да се върже с плейна. А от коя версия го има - идея си нямам. Аз се хванах сериозно да правя нещо на 19, но 20 се появи малко след това и 19 почти не съм я ползвал.
|
| Сря Авг 26, 2020 9:34 am |
|
 |
|
al_at
|
Най-простото решение обикновено е най-добро. Освен това могат да се изберат няколко пада и тогава да се отвори Properties panel-a и да се смени едновременно за всички избрани. Може да се зададе е още по-рано на ниво компонент в библиотеката.
|
| Сря Авг 26, 2020 10:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30756 Местоположение: София
|
и според мен руловете са най-удобни, няма нищо сложно в тях, особенно,като работят. Случи ми се да има рул който седи червен без очевидна причина, както и да ми изчезнат всички, ама то това се вижда 
|
| Сря Авг 26, 2020 2:11 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Благодара. По метода на Cekins стана най бързо а и е една тества платка. Ще прегледам как и какво и т.н с тия рулове но ще е по нататък че сега има други приоритети. Но като цяло -колкото повече се сблъсквам с проблеми и фичари в тоя АД -по мо се затвръждава мнението че си е пъно дърво тва. За малки неща и т.н е ок но като цяло за корпоративни неща и т.н - аз на тва никва вяра му нямам вече....Тия дни правя схема с опционални компоненти и вариянти -мале толкова дрървено управлвние на вариант менидъра не съм виждал.Най веката простотия е че като извикаш менюто да си накликаш кое да е асемли и кое не -друго всичко е блокирано -няма зом ,няма местене .... бе пълна кретения.Трябва да кликаш на едно друго да видиш кои са ти зачертаните компоненти...за мен това е върха на тъпотията. Да купат Ментор,Каденсе и т.н и да видят как се прави ако са малоумни и не знаят как да го направят.
|
| Чет Авг 27, 2020 11:15 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами ако до оня ден си правил двуслойни платки с 20-30 елемента и 15/15 мил. на SprintLayout, това направо си е космическа технология  Тъкмо му научих 5% и пак да сменям софтуера - не ми се ще.
|
| Пет Авг 28, 2020 8:58 am |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Е, спрямо спринта изглежда сякаш всичко, което решиш, можеш да направиш. При това има много варианти. Но ако искаш да стане по-близко до перфектно се пишат много рулове, свързани с класове компоненти, падове, тип фуутпринти, конкретни слоеве и области и т.н. Особенно за полигоните ...
|
| Пет Авг 28, 2020 12:20 pm |
|
|