|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:15 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
А така, едно от условията схемата да работи в симулатора е тя да е вярна  .
Тоя осцилатор дето на Траян му е крив симулаторът (който може и да е тъп, досега не съм чул човек
знаещ техниката да каже добра дума за тоя протеус, който аз не познавам де) е очевидно сбъркан.
Айде съпротивлението за обратна връзка го е сложил да я прави отрицателна вместо положителна,
сбъркал броейки на пръсти примерно, да го приеме човек.
Ама какво ще направи с 10 кила на входа на 7400 (стандартната серия). Кой да прочете
какви са входните токове там.... (1.6 mA при 0 на входа, 0.44 при 1 май беше - че ако не го
напиша май пак няма да има кой да го прочете а ще цъка по шарениите на екрана с надежда
нещо така само да стане).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 30, 2010 4:01 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
От симулаторите протеус най ми допада на мен. За симулиране на схеми с контролери горе долу се държи добре. Има лесен интерфейс. Но за нещо по засукано не става, честно казано. За учебни цели за по елементарни схеми които се симулират лесно става. То голям проблем и е операционната система под линдолс какви очаквания за симулации може да има.
|
| Вто Ное 30, 2010 4:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дори протеуса като интерфейс и начин на работа да е тъп колкото си щеш, то той (както и болшинството симулатори на пазара) ползва SPICE за симулациите, а дето се вика SPICE си е класика в жанра  .
|
| Вто Ное 30, 2010 4:35 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
SPICE работеше още едно време под DOS като пич и си чертаеше графики (ти май не си бил роден тогава  ), т.е. симулатора като такъв няма кой знае какви изисквания нито към операционната система, нито към графичната система. Моделите и симулациите със SPICE се достатъчно прости, за да му стигне и съвсем дървен компютър.
ПП. Бе това някаква нова мода ли е в БГ "w" да се произнася като "л" - на ауди му викат алди, а като виждаме тук на уиндоус - линдолс. Явно нещо пропускам от модните течения, защото не ми се вярва да не ви учат как се произнасят латинските букви  ?
|
| Вто Ное 30, 2010 4:42 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Аналоговите симулатори са хубаво нещо, стига да разполагаш с точните модели на компонентите. Обикновено не е така.
На времето започнах с P_SPICE и си останах на него. В момента го ползвам през OrCAD.
Правя предварителни симулации и в повечето случаи на схеми с идеализирани компоненти. Т.е. ползвам го за да проверя идеята и да установя влиянието на дадена стойност на компонент върху изхода и. Говоря само за аналогови схеми.
На времето търсих софт за RF честоти, който да "екстрактва" инфо за паразитните капацитети, индуктивности, взаимни влияния и др. от печатната платка. Даже преди година+ повдигнах въпроса и в този форум. Е, не намерих такъв софт. Някой ако се сеща за такъв нека сподели.
Цецо е прав в това отношение, че при РФ честоти без такъв софт не може. Но той пак дава приблизителни резултати, щото за точни ти трябват точни модели на компонентите, та било те и кондензатори. На времето само МУРАТА имаха RF високо честотни параметри на кондензаторите си... Да не говорим, че трябва да се въведат и "паразитните" капацитети и индуктивности на пътеките на платката ...
А за цифровите схеми - симулатор си трябва. На времето се бръчках с едно CPLD на Алтера. Имаха онлайн софт и симулатор. Беше много читаво програмче и ми спести доста време.
Е, не ползвам VHDL или друг език, а чертая схемите с лог. елементи и софта трябва да ми ги "фитне" в CPLD-то. После задавам стимул сигнали на входовете и симулирам поведението.
Е, не е идеалния начин за работа, но е работещ и за по-дребни схеми върши работа. Та в случая без симулатор НЕ МОЖЕ. С него се хващат доста "състезания" на сигнали вътре в матрицата, които иначе няма как да оцениш.
|
| Вто Ное 30, 2010 5:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е spice е "правилният" вариант за симулации (а не IBIS), но има разни вариации на осъществяване,
предполагам, че има и кофти такива (не е да знам, само ltspice съм ползвал и то малко).
Що се отнася до модели, на няколко пъти намирах модели от производителя (ADI, NSC, Burr-Brown/TI) и
всеки път трябваше да си спомням кво се копаеше да ги навра в библиотеките (и сега не помня,
нещо променях в заглавията май, отива към половин час да го преизобрети човек  ).
А за симулации на платки в GHz диапазон тия симулатори просто не стават. Има разни, струващи
няколко десетки хиляди, май Ansoft са едните - т.нар. 3D solver или нещо подобно, предполага се,
че моделират полетата в 3D максимално близо до истината - но не съм пробвал такова как работи.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 30, 2010 6:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
А, това и на мене ми е любопитно. Айде за Ауди -> Алди мога да градя предположения (ако го има; не съм го
срещал досега) - Алди е верига бакалии в Германия, имаща репутацията на по-евтина такава (откъдето не съм
имал никакви спирачки да пазарувам де).
Ама за линдолс - освен да е обобщение за линукс и уиндоус?... Или обикновено езиково дебилие (каквито
толерирам, когато аз си ги съчинявам, инак рядко ги харесвам...  )
|
| Вто Ное 30, 2010 6:39 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
уиндолс много вулгарно звучи. Линдолс звучи по печелившо  . Иначе за най-правилно си е windols да го напиша 
|
| Вто Ное 30, 2010 6:53 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Aldi е верига бакалии и в щатите  , ама аз имах предвид когато ми говорят за коли. Другото, дето много често го чувам е "нетлоркинг" за networking. Та заради това съм решил, че някаква нова мода е тръгнала из народа  .
Иначе за RF симулации и аз съм чувал само за Ансофт, което разбира не значи, че няма и друг симулатор сигурно.
|
| Вто Ное 30, 2010 6:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
А как ще се учудиш като чуеш двама келеша с голф2 да си говорят за буфер, пък то ставало въпрос за SubWoofer. Ама не може да им се събере в устата такава сложна дума.
Tina 9 на Design Soft твърди че може да прафи RF симулация ама не съм пробвал(така и не я намерих тая 9-ка с хапче). В 8-цата има някаква идея за такъв сим ама нищо съществено не можах да видя. Но пък за нормални аналогови симулации е доста прилична - моделите на компонентите са си с техните несъвършенства. Има и модели на процесори, което също още не съм пробвал.
|
| Сря Дек 01, 2010 1:22 am |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Агилент еесофт:
http://www.home.agilent.com/agilent/pro ... d=-34360.0
Протеус беше най-бързо деинсталираната от мен ЕДА програма (секунди преди да прибегна да си потроша мишката...).
Мултисим(екс. Електроник Уоркбенч - то си е графичен спайс) е много удобна за бързи пробички/анализи ... примерно схемата с купчина ОУ , жиратори, филтри ... или анализ на схема с ЛамБи откъм нелинейности и ачх-та с цел имитирането с купчинката ОУ или полеваци  ( това е препратка/подсказка за Бонго - заради другата тема , ама спайс моделки за КПС-и нямам, обаче за КП103/303 съм добавял модели).
За цялостен дизайн ПРОграмаТа с която смЕ свикнаЛи и си има и всичко останало.
|
| Сря Дек 01, 2010 2:22 am |
|
 |
|
relsys
|
|
| Сря Дек 01, 2010 10:29 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Нямам представа дали ще свърши работа. Прегледах няколкото видео-клипчета от сайта, но още нямам мнение.
Поставих въпроса, за да чуя мнението на някой, които използва такова чудо, а още по-добре ако познава повече от едно такова чудо, та да може и да ги сравни. Т.е. кое е по-читаво ...
Разбирам, че материята е много специфична и в БГ едва ли има фирма, която да използва подобни продукти и то на профи ниво. По-скоро някой от колегите в "странство" би имал допир и опит с подобна система/системи ... Знам ли ...
|
| Сря Дек 01, 2010 5:54 pm |
|
 |
|
tgi
|
За еднократна разработка едва ли си струва да платиш $30k+ за софтуер, може би
някой консултант ще ти свърши работа (който има такъв софтуер де). В si-list-а има
разни такива, можеш там да постнеш едно питане, ако не друго поне със сигурност
там е пълно и с ползващи, и с продаващи такива продукти - а и услуги.
|
| Сря Дек 01, 2010 6:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии гледам всички си имат пробна версия. Ако ще даваш 30к къде по-евтино е някое компче със Sandbox или DiskImage. Само за образователни цели, де!
Офтопик: никой ли не пробва Sandbox-овете (бях ги описал някъде ама така и не съм си играл с тях)?
Edit: sigkill, благодаря за multisim. Сега зареждам студентската версия и Power Pro (с хапче) ама бааавничко.
|
| Сря Дек 01, 2010 7:32 pm |
|
|