Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Linux, спасение от брутфорс атаки? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Щото гониш вятъра. Каква е разликата дали ще имам 5МБ lastb логове или 5Мб фаил със забранени IP-та? Те така или иначе няма как да влязат, остава само това че е досадно че се пробват... Но и да банвам - те пак ще пробват, т.е. досадата е пак налице. Не печеля нищо освен това, че някой ден току виж се окаже, че съм баннал някой дето не е от лошите....

Банването би било полезно, ако атаките идваха от относително постоянно място или пък добрите заявки бяха относително постоянни. При положение, че сървъра се ползва от няколко клиенти със случайни IP-та, банването не е особенно подходящо.

Защо мислиш че с банването ще натрупаш голям файл, записва само име на порт и адрес в един файл, а другия лог един ред е много дълъг и затова ти е голям файла.
То не е речено че ще пазиш завинаги баннатите адреси, може да сложиш опция да ги банва за ден или за час след това да си ги бърше, номера е да спре атаката.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Окт 18, 2009 1:39 am
Профил
Аватар

Мнение 
с допри ключове нямам какво да се притесняваш.
със сертификати е още по-добре, но е малко неудобно ако се наложи да влезеш от чужд компютър.
логовете ги слагаш в ротацията и ги забравяш.

при мен върви някакво скриптче за банване от не-помня-кога.
драснах го навремето, че ме притесняваше количевото проби. сега трябва да са повече, ама отдавна не съм и поглеждал.

Нед Окт 18, 2009 9:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Абе засега го зарязвам така. Ако много набъбват файловете ще търя в крона нещо да ги бърше :)

Нед Окт 18, 2009 12:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
то трябва да си го има.
при тебе трябва да е нейде /etc/cron.daily/sysklogd
ключовата дума е log rotation.
този механизъм ти позволява периодично архивиране и преименуване на стари логове, като накрая най-стария се изтрива. не е някаква ядрена физика да се конфигурира.

Нед Окт 18, 2009 1:15 pm
Профил

Мнение 
Ако питаш мен, забраняваш логването с пароли, оставяш само ключове. Може и да забраниш root логин въобще през ssh и само със su/sudo, така имаш още един слой на защита. Гледаш да ти е винаги обновен сървъра. Ако пък те дразнят многото brute force опити, аз ползвам някаква готова програмка fail2ban, има я като пакет в Debian, предполагам и другите дистрибуции.

Ако няма да изстрелваш ядрени ракети,това ми се вижда достатъчно :). И да поглеждаш в логовете от време на време за съмнителна дейност де.

Нед Окт 18, 2009 8:38 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2