|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:54 pm
Автоматично скриване на firmware update прозореца на J-link
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Автоматично скриване на firmware update прозореца на J-l
Смущенията са премерани отдавна. Общо взето съм наясно какви сигнали ще обработвам. Иначе - да, вероятно силно се презастраховам откъм производителност. Тя електрониката в заваръчна машина по принцип не е твърде много, нито твърде сложна. Ама иска доста време и експерименти докато заработи като хората. Просто искам да имам мегдан за проби и съответните грешки. В общи линии през MCU-то минава обратната връзка по ток, напрежение, и скорост на телоподаване, от тия в реално време изчислява къде е по синергичните криви, колко се е показал тела и т.н. и нанася необходимите корекции за да държи режима в оптимални граници. Има малко осредняване, малко статистика, малко филтриране на това-онова, затова са ми и мегахерците. А големите фирми не обичат много-много да правят кардинални промени по хардуера. Общо взето го карат на сигурно докато има наличности в склада, или някой от конкуренцията реши да се поразмърда. Някои дори ползват къстъм чипове из хардуера. Всичко ново се продава на максималната възможна цена и т.н. То е и разбираемо защо, и смятам че е нормално.
|
| Пон Юни 15, 2015 9:39 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Да, моя грешка, F0 и F3 имах предвид. Там са различни уарт-а и и2ц-то. Ако търсиш добра аналогова част директно прескачай "класическите" 405/407 - имат хардуерни проблеми с ацп-тата и мерят кофти, малко по-добре при изключване на prefetch-а на флаш-а. Тия проблеми са решени в 41x, 42x. Но пак не очаквай кой знае колко добри резултати - имаше AN на сайта на STM точно във връзка с проблемите на 407, мисля че имаше и подобно нещо с резултатите от новите. Там можеш да видиш колко реални бита изкарват (по спомен 10). Иначе за 1-2 PID-а на 12КХз ще се справи всяка F2/3/4. Не ти трябва и FPU. Но ако минаваш на нова платформа си заслужава да стъпиш на нещо с бъдеще и много запас. Лично ми мнение е че 12 бита от ADC на същия кристал с 100..200МХз процесор няма да видиш. Не съм пипал MZ-ките на микрочип, някой има ли информация колко реални бита вадят ацп-тата им? Да не се окаже безсмислена миграцията?
|
| Пон Юни 15, 2015 10:57 am |
|
 |
|
sparkybg
|
MX 10-те бита си ги вадят, поне с външен референс. За MZ не знам.
Трябва ми повече разделителна способност, не толкова абсолютни стойности. Трябва ми и DAC, за да не ползвам външен. Не че е велик проблем да се ползва външен - просто още една активна периферия (SPI), която да работи примерно на 20 Mhz, с всичките последствия от това + стотинките за външния DAC.
Общо взето се ползва input capture (което се ползва за четене на енкодера на мотора за телоподаването), няколко цифрови входа, I2C за няколко потенциометъра и външни DAC-ове за усилване и офсет корекция, ADC и DAC. Всичкото това е на обща маса с аналоговщината, вързана към единия от двата изходни проводника. Комуникацията, включително ъпдейти на хардуера, е през CAN. За момента мисля процесорната част да е на малка дъщерна платчица, за да имам варианти да сменям, ако се наложи.
Това през DAC-а управлява аналогов PWM чип в токов режим. Машината е трифазна, 400А, с пълен мост с IGBT модули на 25Кхз (50kHz в изходния дросел). Обратната връзка по ток в изхода е през шънт, а по ток в първичната е през токов траф. Смятам да ги гледам и двете. Обратна връзка по напрежение е само на изхода. За входно напрежение е само компаратор с оптрон на изхода. Ако дойде нужда ще му стъкмя някой малък пикльо в първичната да чете входно напрежение и да го праща през изолатор към CAN-а.
FPU-то не ми е задължително, но определено е желателно. Де да знам какво ще ми хрумне по някое време.
|
| Пон Юни 15, 2015 11:37 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
За четене на енкодера на мотора за телоподаването - взимаш си чип с нормален QEP вход и не се занимаваш; при STM-a това се прави през таймер; при контролери дето са по-сериозен мотор контрол си има отделен блок - QEP при тексасците например. Модерната тенденция за мерене на тока е със sigma-delta сензор, който се прехвърля през цифров галваничен разделител. Тексасците пак имат такива чипове, IRF също. Контролерите, които да могат да ги четат директно не са много, новите F28xxx на тексас (делфино), XMC4500 на infineon, analog devices. Линейността и точността е доста добра, цената също (сравнено с качествени LEM-ове например) Добре балансиран чип е http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tm4c129xnczad.pdf. Само че добро ацп не се връзва с етернет phy в един корпус май? PWM-ите на тексас са също доста интересни, като прецизност и като функционални възможности - разните му режими за dc/dc и т.н. Няма да останеш разочарован, но там винаги спирката е наличност и ерата. 10-те бита на MX с колко шум са, и какво е ацп-то - 12 битово? В смисъл, на 12 битово вади 10 чисти бита?
|
| Пон Юни 15, 2015 1:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
10 битово е във всичките PIC32. Малко филтрирам след това де, ама то това ще го има и при STM-а. Въпроса е че ми дава пълните си 10 бита, след като му изчистя офсетите. На устройство, на което имам 10 битов офсет контрол през външен DAC, колкото офсет подам да се чисти през външния DAC, точно същата стойност се маха от и от показанието на ADC-то, това от нула до към 2/3 от пълния вход (3.0V общ външен референс и за двете в случая).
Енкодера се само за скорост. Единичен вход е, няма фази. Ще помисля по въпроса де. Хавата е че при ниски скорости смятам по период на единичен импулс, а при високи по усреднен период за даден брой импулси. Работи добре - контролера на подаването е с DSPIC30 на тоя принцип и е отдавна готов. Въпроса е че същото му трябва и на контролера на инвертора, защото показанието може и да не успее да мине достаъчно бързо през CAN-а между двата, пък и не ми се ще да пълня CAN шината баш с това, след като може да стане с един оптрон.
По четенето на тока в първичната - силовата част я ползвам готова. Човъркам само управлението. А там вече си има токов траф заради чипа в токов режим. От оригинала ще остане единствено тая финална част с PWM чипа и нищо повече.
Извън токовия режим тая връзка е само за защита - велика точност там не ми трябва. Трябва ми да знам само горе-долу къде съм, та да знам с колко да мога да напъвам през PID-а. Директен контрол на H моста от MCU-то засега няма да правя. Ще е чак на последен етап, ако изобщо. Не друго, ама пуканките ще струват доста, особено като време на доставка на IGBT модулите.
|
| Пон Юни 15, 2015 1:20 pm |
|
|