Отговори на тема  [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Gerber към G-Code Софтуер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Gerber към G-Code Софтуер
Да,точно за него има плъгин. Но аз не работя с него.

Чет Ное 21, 2013 10:51 pm
Профил

както бях писал в друга тема имам машина CIF ,която работи само с GALAAD. Coppercam е част от галаада и от 6 години съм направил стотици (ако не и хиляди) платки. Мисля че по-добро и евтино решение няма, а и понеже отваря всякакви гербери (пробвано с няколко платкаджийски програми) това е единственият софтуер, необходим на човек, за да извършва каквато и да е 2Д обработка, защото програмите за чертане на платки много лесно могат да рисуват лицеви панели, символи и т.н ама хората не го осъзнават и кракват какви ли не програми за да си правят отвори в плоскост, а по-прост и евтин начин съм сигурен че няма.
Софтуерът ми върви с донгъл към USB но цената на coppercama е само 80евра....

Има и фри варианти като http://www.ofitselfso.com/LineGrinder/LineGrinder.php работи но има доста бъгове.

Съб Ное 23, 2013 8:07 pm
Профил WWW

Абе за панели по добро от корела не знам, на адоб продуктите ми си виждат сложни и тежки а с какъвто и да е кад не можи да си толкова бърз, говоре за надписи и др такива, иноче за дупки и размери наъ бързото си е солида.

Нед Ное 24, 2013 5:33 am
Профил

ако работиш с корел - екпорт dxf оттам някоя програма в g код - става но тези конвертори са скъпи ако са хубави, пък и на корела както казваш символи иначе за точно позициониране пак в пъти по-бавен от програма за платки.
Относно работа на солид дори и за най-малкия панел ще си 100 пъти по бавен отколкото да го намяташ с пътечки в която и да е програма за платки но както казах това са навици и повечето хора като успеят да правят нещо по някакъв начин хич не им се търси друг макар и по-добър (solid works или top solid). Е ако правиш сложни детайли (не само отвори в равнина) да там на платкаджийска програма не можеш да минеш.

Нед Ное 24, 2013 10:06 am
Профил WWW

За солида можем да поспорим, няма панел който да го направиш по бързо на платкаджйска програма ми се струва, не ми се струва маи няма. Ако говорим за самото чертане на солид се черате по бързо и ефективно, ако говорим за графични елементи корела е по бърз от кад програмите, а аз знам колко време правя на корел и на солид, ако сметнеш целия панел единствено страшно много текст и графика може да направи корела по бърз, но всичко зависи ... солида има много автоматика която я нямат нито корела нито алтиума или др. от сорта.

п.с. с това обаче не помагаме на Никола ...

Пон Ное 25, 2013 1:36 am
Профил
Аватар

За протокола - Sprint Layout има директен експорт в .HPGL или .plt - Isolation milling. Щяхме да го пробваме на нашата машина обаче се отказхме да дяламе 4х4 см. платка на 3 х 1.5 метра машина с 0.2мм фрезер ... :)

Пон Ное 25, 2013 11:45 am
Профил ICQ

И аз не успях да се справя с Coppercam-a но си ползвам Eagle-a който си ползвам по дефолт. Ако може да прехвърлиш Gerber-а в него добавката му за Г кода е добра. Ето една платка дялната на моета фреза набързо ;)
Изображение
http://milenjs.snimka.bg/experiment/fly ... 6.20781190

Нед Дек 15, 2013 12:22 am
Профил
Аватар

Последните версии на Eagle могат да отварят Protel/Altium PCB файлове, като преди това трябва от Altium да се експортнат като ASCII файлове. Може и Eagle PCB библиотеки да направи от Protel/Altium файловете. Би трябвало да може и Protel/Altium Sch файлове да отвори, но поне засега не мога да го направя, иначе при PCB конверсията работи.

Пет Дек 20, 2013 9:57 pm
Профил WWW

и още един вариант - работи пробвах набързо, но докога ще стои там никой не знае
http://rapid-pcb.com/

Нед Фев 16, 2014 9:00 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Аз след много търсене на такъв софтуер и пробване на над 20 подобни, бях открил наистина готината програма CopperCam, която бачка с файлове на Altium Designer.
И я намерих напълно кракната и то някаква последна версия. Ако още му трябва на някой, мога да я кача.

Идеята беше да се правят платки с ЦПУ фрезер, но се оказа, че не става - бавно е, супер шумно и супер неточно. ВЪобще не става за СМД елементи, изобщо грозна работа. Няма по-добър начин от фотометода, с ЦПУ можеш само да пробиваш платки.

За това стигнах до решението лазерен експонатор на фотолака, ето и темата: viewtopic.php?f=5&t=13452
Засега съм се спрял на битмап изображение с високо dpi, което управлява лазерния експонатор подобно на мастиленоструен принтер.
Защото все още издирам решение за рендер на PDF и Gerber към някакъв вид CNC код - няма кой да се навие да го напише.

Сря Дек 24, 2014 12:37 am
Профил ICQ
Аватар

Има тема в която съм описал как се постига 4/4 милса с цнц. И то с тъпо китайско цнц.

Сря Дек 24, 2014 1:06 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 26 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2