| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Виртуализации
След n+1 години, реших да опитам каквото много пъти ми беше казвано... Под Win7 32 или 64, смятам да подкарам Protell99, PADS2009 и може би някох други. Според това, което чета трябва WorkstationPro или VirtualBox, инсталация на XP и каквото искам да пробвам. Нещо пропускам ли?
|
| Съб Май 20, 2017 10:16 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Виртуализации
Аз пък да побързам да се *** на метеното: к'в ти е проблемът да си ръгнеш WinXP и да не се занимаваш с глупости?! Вярно, че е още една система, ама като я монтираш - нЕмаш проблем да ѝ направиш копия. Е па не разбирам тази мания с виртуалките! Последното XP на което имам доверие: https://thepiratebay.org/torrent/124062 ... _2015.9.12
|
| Нед Май 21, 2017 12:35 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
@Grubi - нищо не пропускаш, поне на пръв поглед. Лично ползвам VirtualBox точно за подкарване на дърти програми. Ми верно се изсра! Приеми факта че света върви напред въпреки разбиранията ти за него и ако на теб ти се налага да ползваш XP на част от щайгите си, щото друго не можеш да подкараш или защото под виртуалка върви отчайващо зле, на други им се налага единствено за да подкарат някой дърт софтуер. Самия факт че линка ти сочи към x86 версия говори достатъчно за това на какво го търкаляш. За последно компютър с толкова памет съм имал преди точно 10 години.
|
| Нед Май 21, 2017 12:58 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
sparkybg, аз всъщност само пръднах, а ти...  Немам думи - бегай да четеш!
|
| Нед Май 21, 2017 1:03 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Квото трябва съм прочел отдавна без да слушам дървени философи!
|
| Нед Май 21, 2017 1:20 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
++ за VirtualBox. там поне мога да давам акъл, доколкото е наличен и оперативен.
има някои версии с малки мотики, но като цяло върши чудесна работа. търкалям го на почти всички ОС, ос които работя, имам десетки виртуалки
хубаво е процесора е по-така. но най-вече е хубаво да имаш памет, особено ако планираш да пускаш повече от 1-2 виртуалки едновременно. и вбиоса трябва да си пуснеш всички опции за витуализация. по възможност го обнови и него, заради последните микрокодове. интел по едно време ръчкаха често там, не знам до колко е било свързано със желанията на НСА.
|
| Нед Май 21, 2017 9:17 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Идеята е да имам един или два работни лаптопа с Протел, Оркад, ПАДС и други полезни и безполезни (основни стари) програми. Разбира се няма да имат никакъв шанс да се вързват към мрежата (ще махна или дори разпоя каквото е нужно). Е винаги има вратичка с USB преходник.
Единия начин е да инсталирам всичко и да го направя на имидж, другия да го направя с една или няколко виртуални машини (явно втория е правилния в повечето случаи). Нямам никакво намерение да пускам повече от една виртуална машина (засега).
Вчера инсталирах VmWare Workstation Player (видях че лицензираната версия е 250USD), днес ще видя как ще е Virtual box.
След това ще ми трябва чисто XP, вероятно ще трябва да ровя из торентите (някой да препоръча линк)?
|
| Нед Май 21, 2017 10:10 am |
|
 |
|
bobihot
|
Ползвах ХР корпорейт едишън и бях доволен. Пълно и регистрирано. Всичко вървеше. Ако ти трябва като файл- пиши.
|
| Нед Май 21, 2017 7:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не бих ти препоръчал да се бръкваш за лиценз. Версиите им остаряват сравнително бързо, което може и да е нормално, все пак трябва да следват промените в кърнелите. Лошото е, че като остарее и спира да бачка и щеш не щеш трябва да преинсталираш куп неща. Аз се дразня от години, но така и не успях да си прехвърля старите машинки а и не ми се занимава. Но ако трябваше и лицензи да подновявам щях да се застрелям...
|
| Нед Май 21, 2017 8:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
я по-подробно искаш да кажеш, че мажат по виртуализацията да я нагодят към конкретна версия на (лайнукс) кърнъл?
|
| Нед Май 21, 2017 8:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Vm ware има безплатна версия, а платената не мож си я купи, на мен ми отказа 3 карти, едната на бснк оф америка, писах им един мейл да си го начукат и че смятам да използвам кракната, писаха ми да се извинят и пак да съм опитал, опитах и не стана и им отговорих да си го начукат. От тогава на лапатопа съм с кракната, никакви грижи. На десктопа е безплатната, vm ware player. Никакви грижи нямам с него.
|
| Нед Май 21, 2017 8:59 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Нямам идея какво правят и как го правят, но убунтуто като си ъпдейтне кърнела и vmware-а спира да бачка. Понякога се решава с инсталация на по-прясна версия, понякога четеш и ровиш, мажеш конфигурационни файлове тук-там. А понякога просто няма решение, след един такъв ъпдейт на старото ми 32-битово убунту wmware каза че вече иска 64-бит и толкоз. Та трябваше или да връщам по-старо убунту у да спря ъпдейтите му или да мина на 64-бит...
|
| Нед Май 21, 2017 9:06 pm |
|
 |
|
ToHu
|
По сървърите виртуалките са Xen на Citrix, нямам оплаквания но там всичко е линукс, нямам представа за прозорци дали работи.
|
| Нед Май 21, 2017 10:32 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Ако хост ОС-а ти е Win7 що не ползваш легалния "XP Mode" от микромеките? Аз като минах на 10-ка и разбрах че не мога да го ползвам вече, но ако си на 7 си работеше. Поне ще си легален отвсякъде ( ъъъ, ако хост 7-цата ти е легална де ...  ).
|
| Пон Май 22, 2017 3:49 am |
|
 |
|
ToHu
|
Работи ама не винаги 
|