|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:56 am
Логически Анализатори ....
| Автор |
Съобщение |
|
Predator_MF
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Един char няма да помогне с кой знае колко, идеята е колкото се може по голям пакет наведнъж.
|
| Пет Сеп 23, 2005 1:34 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Както гледам тази идея като цяло може спокойно да бъде преместена в раздел БЕЗУМНИ ИДЕИ....
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:08 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Не ни подценявай 
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:12 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
:) това беше само ирония ама мисля че е време да направите нещо вече по този проект
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:15 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Правим, само че проекта се движи бавно, на участниците не се плаща за него, всеки си има някаква работа и малко свободно време 
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:18 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Един съвет - Обобщете го някъде - може и други да мислят по проекта
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:20 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Благодарим за съвета, огледай раздела, обобщили сме каква е крайната цел. Ако искаш да се включиш с нещо, заповядай 
|
| Съб Сеп 24, 2005 1:31 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Като гледам предложения от The Wizard протокол не виждам нещо с което да е по добър или по универсален от предложения от мен.
Този протокол съм го мислил специално за управлението на подобно устроиство.
- има ID на устроиството което е удобно за изграждането на алгоритъма на приемане от страна на процесора. То не е необходимо при работата с USB-to тъи като FTDI си има сериен номер които индетифицира съответното устроиство. Но все пак това ID прави протокола удобен за работа и с друг вид сериина комуникация.
- има къси команди / тези на които най старшия бит е 0 при които пакета е само 6 байта / предават се 3 баита като операнд на командата.
- дълги команди които изппращат или приемат до 256 баита данни + 2 байта операнд и 1 баит дължина на пакета които може също в някои случаи да се ползва като операнд.
- Ако е необходимо да се изпрати по голям от 256 баита пакет от данни по този протокол става като се пусне заявка с команда към устроиството което трябва да изпрати данните след което се очаква за отговор в вид на "data package" като ограничение за максималната дължина на пакета няма тъй като в "SENT DATA PACKAGE" няма дължина на пакета. Което дава свобода на реализацията на работата с пакети данни.
А ако някой прояви желание да работи по проекта е добре дошъл а това да прочете темите и да разбере кое защо е така е наи малкото което може да направи.
|
| Съб Сеп 24, 2005 10:05 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
възможно най късата команда е 4 байта
[01 04 01 04]
01 API/ID.....група команди..... можеш да имаш 256 групи(pipes,endpoints... в този смисъл)
04 дължина на буфера
01 командата - например PING
04 XOR
дълга команда
01 FF read .....data[252]............... xor
максималната дължина на буфера е 256
ако LEN стане INT..... данните са доста
Това не е измислено от мен - взел съм го от Сименс ГСМ - просто казах че съм го пробвал многократно и дава много добри резултати
Интересното беше да разгледате пик 18F4550 - 12 MPS, има си USB2.0 със 16 end-points, както и Паралелен порт за FPGA-то. Така FTDI-то отпада и може да се развие много по голяма скорост на дата обмен, както и този протокол за който дискутираме може да отпадне(USB - контролен EP0, Сериален EP1, паралел EP2....)
|
| Нед Сеп 25, 2005 12:17 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Господа, извинявам се, че се намесвам в движение! Хрумна ми нещо относно протокола за връзна:
никъде не споменавате /или аз поне не съм видял/ за протокол удобен за POSIX /Portable Operating System Interface/, ще поясня малко. Aко се работи под Linux например, можете да изчетете цялата памет от анализатора във файл /давам пример по RS232 COM1/ с простите команди в един текстов файл:
за USB-to мисля ще стане със /dev/sda0.
нещо като FTP протокола може да е ASCII или BIN, всички команди към ЛА-то да са в ASCII формат включително и операндите, а ще предвидите команда която да превключва трансфера на данните от ЛА-то към PC във формат ASCII или BIN.
Какви са предимствата:
под WIN си работите със драйвери и обмена е във BIN формат /както ще го правите/;
под Linux Unix си работите в ASCII формат и избягвате писането на драйвери, можете да пренасочвате входа и изхода на данните от ЛА към друга програма, управлението може да се сведе само до текстови комадни от файл, ЛА може да се управлява дистанционно по TCP/IP в интернет от една малка Linux<50MB инсталация на някаква дънна платка, резултата може да се вижда като HTML страница и т.н. И всичко това без написването на нито един драйвер или ред програма!
|
| Нед Сеп 25, 2005 1:16 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
TheWizard
всъщност подобна организация на протокол даде Predator. Обмислях го тоя вариант но има следното неудобство като се ползава.
- при указване на големина на буфера с един байт имаме буфер до 256 байта и на всичкото отгоре не е 256 баита защото от 256 баита трябва да извадим 4те баита на командата ИДтата и Xor-a . И нямаме операнди.
Да разгледаме случая искаме да запишем страница от паметта на серииния флаш които е вързан на микроконтролера.
По предложения от мен протокол това ще стане само с една комада тъй като има 256 баитов буфер + 2баита операнд който посочва коя страница трябва да се пише.
Да разгледаме и друг случай. Искаме да натъпчем цялата Рам на анализатора с данни през USB-to. Ще стане така:
- изпращаме команда която да активира функция в анализатора която да очаква пакет дата 1 Мб. След получаване потвърждение за готовност от страна на анализатора се започва изпращането на Data Package с големина 1 Мб. Тъи като в процесорния модул приемането е реализирано изцяло на прекъсването едновременно с приемането може де се изпраща приетото по SPI или паралелен канал (зависи как ще е реализирана връзката) към FPGA модула. Така се получава че изпращаме 1 мегабаит данни по възможно най бързия начин.
Ако ползваме 2 баита за големина на буфера при твоя протокол положението се пооправя но пак губи по удобство на работа в сравнение с този. Също и XOR е по неудачна проверка от SUM. Все пак това е е устроиство в което има доста енергонезависима памет и не е желателно да има грешно интерпретирани команди или данни. Протокола които предлагам е защитен с 2 контролни суми. Първо на самата команда което изключва възможноста командата да се интерпретира погрешно и втора 2 баитова контролна сума за самите данни. Като ако съответно нямаме данни в съответната команда втората секция на командата е напълно изключена и не се излъчва и не се очаква.
forest_gump
Ако трябва да работим с ASCII команди това ще усложни протокола и са излишни главоболия. Управлението на това устроиство е много по сложно от четене на паметта му. FTDI си има драйвер и за под линукс и не е проблем да се направи всичко както си е под Windows. А и както изглежда ентусиасти за проекта липсват така че надали някой ще напише софт и за линукс.
|
| Нед Сеп 25, 2005 2:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Идеята за протокола е моя, аз обаче отдавна съм променил тоя протокол, в момента дължината на <Data Size> е 2 байта и се стремя да предавам по-големи пакети ако става въпрос за трансфер по USB. Наистина няма нужда от 2 ID байта, аз го ползвах заедно с RS485 протокол и идеята ми беше бъдеща възможност за разширяване на устройството. Аз лично съм съгласен с протокола на Nikola, не виждам какво пречи дължината на <Data Size> да е 2 байта. А и говорим за USB кабел не по-дълъг от 1m, едно CRC8 май ще свърши чудесна работа  Идеята за PIC18F4550 ми допада, особено след като в сайта на Microchip има драйвер за "USB Mass Storage Device"
|
| Нед Сеп 25, 2005 3:52 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Аз си мислех за CRC16 но преди по ICQ-to ти бях споменал че съм правил експеримент на 500000 бода. Цяло денонощие бях оставил компа да праща 256 байтов буфер random data а АТмегата да го връща и бях направил CRC32 контрол. За цялото денонощие нямаше един грешен пакет. Кабела ми е грубо някъде 1,5 - 2 метра а от FTDI do ATmega имам някъде около 60 см свободно висящ кабел като включително и масата е така висяща. И сметнах че връзката е доста надежна и не е необходимо CRC, затова и оставих обикновенна контролна сума. А дължината на буфера на командата изходих не само от опростяване на протокола. На практика се явява че трябва данните обикновенно да се зареждат в буфер в RAM паметта. Но дори да се ползва АТmega128 рама е 3кб. Просто няма място за по голям буфер. Ако се прехвърлят повече данни накуп то това се прави в съответствие с това откъде вземаш и къде пращаш. А в такъв случаи е по удачно да се ползват различни процедури в зависимост от случая затова и метода Sent Data Package e по удачен от голям буфер в самата команда.
А дори да оставим настрана негативизма които Microchip е създала около произведенията си все пак пика не може да замени двуканалния FTDI. С него няма да има директна връзка с FPGA-to. А за драйвера на Микрочип имам много съмнения доколко ще работи като хората. А който вече се е разправял с драивера на FTDI вече знае че забележки по него няма. Отработили са го хората.
А и за АТмега имам вече готова настроена и изтествана опашка от задачи и още някои неща които са си нещо като операционна система,имам направени библиотека за комуникация,библиотека за работа с цветния LCD ot Ericson. BrianStorm беше казал че е готов с библиотеката за зареждане на ядрото в Спартана от серииния флаш. Освен това имам доста дребни и полезни библотечки пак за АТмегата. Това хич не е малко работа която е свършена. Дори с това дето е написано процесорния модул може вече да си работи.
|
| Нед Сеп 25, 2005 4:40 pm |
|
 |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Abre az principno s bibliotekata o6te ne sym gotow ...  taka i ne izqhnihte kwi funkcii to4no iskate .... rabotata e 4e uspqh da probwam procesa sys zarezdaneto na qdroto koeto e i cqlata rabota .... natam si e samo 10-20min pred kompa ...
Abre gledam 4e ste po4nali tuka protokoli da mislite ..... ima li smisyl da se prawi towa ne tozi etap ... ?
Daite pyrwo da spretnem okon4atelniq wariqnt na shemata i da po4nem s iz4ertawaneto na PCB'to ... taka de ako 6te pi6eme soft .. pone da znaem ot kakwo 6te se systoi zelqzoto ..... (PS sori za latinicata .. ama na teq kompowe w TU't nqma FlehType .....  )
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Пон Сеп 26, 2005 8:23 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Nikola, за PIC18F4550 нямах в предвид да ползваме наготово драйвери от сайта на Microchip  Идеята ми беше по скоро за USB device със повече контрол... PIC-a има хардуерен PSP (Paralell Slave Port), SPI и I2C, една камара I/O-та и възможност за по-голям буфер за разлика от FTDI чиповете. Казвам го като идея  Верно си падам малко мазохист 
|
| Пон Сеп 26, 2005 10:17 am |
|
|