Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Електронно запалване - подобрения 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Електронно запалване - подобрения
В момента схемата която е вградена и работи е тази:
http://www.kn34pc.com/spoika/temp/shema ... alvane.jpg
В една книжка (която скоро ще снимам и кача) пише, че най-добри резултати се получават при продължителност на искрата 2мс, напрежение между електродите30-35кВ и разстояние между тях около 1.2мм(подобрение на характеристиките на ДВГ-то го дават до 15%). Към момента съм решил да променя схемата така, че да отговаря на първото условие за продължителността на искрата. За повишаването на напрежението първо ще потърся по-подходяща запалителна бобина, ако не намеря ще пробвам с малко увеличение на стандартната автомобилна без ограничителен терморезистор.
В сегашния вариант на запалването колата пали добре, което е причината да не искам да променям запалителната част(когато работи стартера) от схемата. Затова съм решил да използвам чакащ мултивибратор 4047 свързан последователно на чукчето означено с В на схемата. В този случай за да се осигури ток през него, резистора 120 ома се променя на 150 и се връзва към +12В от контакта, а не към базата на транзистор БД140. Доколкото ми стана ясно, продължителността на изходния импулс на 4047 освен от времезадаващите R и C е функция и от захранващото напрежение, което налага използването на интегрален стабилизатор 7808 за захранването му. Съгласно дейташита на 4047 продължителността на изходния импулс се пресмята по следната формула: Ти=2.48R.C. Оттам 220нФ и тример 10к за резистор ще настройват точната стойност. Разучавайки запалителната система ми стана ясно, че искрата се получава при отварянето на контактите(NC), т.е. 4047 трябва да превключва по заден фронт. Такова връзване е описано като: negative-edge trigger. Ако дотук не бъркам или пропускам нещо остава отворен въпроса има ли нужда от съгласуваща част между контакта В (чукче и наковалня) и входа на 4047 (краче 6), както и дали е необходимо съгласуване на изхода Q или инв. Q с базата на БД140. Вероятно ще се наложи да се свърже последователно резистор стотина ома между тях. Мисля че изхода трябва да е неинвертиращия Q на 4047. Идеята на допълнението в първо приближение е показано тук:
http://www.kn34pc.com/spoika/temp/elektronno_zz_v1.jpg
Както се вижда пробвах да симулирам схемата на Алтиум Дизайнер 6, като ми даде съобщение за грешка. Повечето грешки са ясни откъде са, но освен тях не ми стана ясно къде са инструментите за анализ (по принцип ползвам мултисим, но там 4047 липсва в библиотеката), защото в изходите искам да вържа осцилоскопи, а на мястото на генератора обикновен ключ. За тези които имат инсталирана програмата, на долния линк е даден и самия симулационен файл:
http://www.kn34pc.com/spoika/temp/elekt ... _v1.SchDoc
Знам че има грешки и се надявам да ми помогнете да ги намеря по-бързо. Симулация по принцип не ми трябва, но освен за илюстриране на идеята я използвам за разучаване на програмата. Пробвах и Оркад 15.2, но я инсталирах днес и още е твърде рано да разработвам с нея. Като цяло проекта не го правя защото много ми е притрябвало да го осъществя, а от любопитство какво ще стане, хем и да понауча нещо ново покрай него. Така че като цяло това е учебен проект с цел експериментиране.

Съб Ное 03, 2007 12:42 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А бе те ТНТМ-то не го ли закриха отдавна, бе?

Quad, извинявай брат, не се смея (само) на тебе ама като се зачетох в този раздел ми стана толкова топло и приятно, че чак се замислих дали не съм се напикал. :)

Според мен автомобилната електроника в 21-и век е за няколко раздела по-нагоре а този раздел може да мине като постоянна тема в "Общи приказки".
И без лошо, а? Наистина ми стана приятно...

Пет Ное 09, 2007 1:12 am
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:
...

Мен лично не ми трябва за да го ползвам, правя го за един приятел и най-вече от любопитство какво ще стане. Съвсем скоро ще пусна нова версия на схемата, докъдето съм я докарал в момента, но е още на етап разработка. Да се занимавам в свободното време, докато чакам да ме повикат за плаване. А за колата на която ще се слага си струва да се пробва, все пак крайслер от 74-та си е доста рядка особено в бг кола.

Пет Ное 09, 2007 2:47 pm
Профил

Мнение 
Следващата версия е в прикачения файл.

edit: Същото в пдф, за тези, който нямат АД6.

Прикачени файлове:
ELEKTRONNO_ZZ_V4.pdf [175.21 KiB]
376 пъти
ELEKTRONNO_ZZ_V4.zip [19.85 KiB]
305 пъти

Пон Ное 12, 2007 12:25 pm
Профил

Мнение 
Версия 6 вече е тествана и работи. На ниски обороти разлика няма, но на високи се усеща подобрение. Схемата която е тестванa е дадена в прикачените файлове.

Прикачени файлове:
ELEKTRONNO_ZZ_V6.pdf [172.06 KiB]
379 пъти

Съб Ное 24, 2007 3:17 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]