Микроконтролери и електроника
http://mcu-bg.com/mcu_site/

DIY TFT километраж на CAB-BUS
http://mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?f=11&t=14770
Страница 1 от 4

Автор:  morpheous87 [ Чет Сеп 08, 2016 6:01 pm ]
Заглавие:  DIY TFT километраж на CAB-BUS

Здравейте,

чудя се дали има лесен начин и някоя платформа, на която да се подкара качествен TFT дисплей, да има достатъчна графична мощ за да дисплейне добре цифров километраж. Ако данните се взимат от CAN bus-a, дали се опресняват достатъчно бързо, за да може дисплейването да излгежда real-time ?
Интересно ми е дали може да се постигне такъв ефект, като от клипа с нещо като raspberri pi или друга достъпна платформа.
https://www.youtube.com/watch?v=j9L2PRsktjA

Видях, че nvidia имат някакви разработки, но предполагам не са за "нормалните" хора, ами по-скоро е насочена към автомобилните производители.
Всякакви идеи, съвети и критики са ми полезни. Не съм тръгнал да го правя, но ми е интересно и бих се пробвал.

Поздрави!

Автор:  ToHu [ Чет Сеп 08, 2016 6:24 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Може, всяко расбери става, графиката е от проста по проста. Верно че при добро желания може да се направи и на ксеон със 16 ядра да влачи но си трябва талант. Не ти трябва на нвидия теграта, няма подкарване, особенно за хоби цели. Софта е лесен, относно кана там е друг въпрос, информацията е в реално време, другото ще трябва да го копаеш.

Автор:  morpheous87 [ Чет Сеп 08, 2016 7:45 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Гледам, че има доста CAN-BUS reader-и, даже шийлдове за дуиното. Мисля, че няма да е проблем да прочета данните, CAN-BUS-а е стандартизиран и би трябвало да видя кодовете за всеки ивент. Някакви препоръки, какъв дисплей да взема, искам да е доста контрастен и ярък. Не е задължигтелно да е от правоъгълните. Не съм сигурен как обаче малинката ще получи и прочете сигналите от CAN-a. Иначе ще копая, как софтуерно да реализирам gauge-овете.

Автор:  dexterJr [ Чет Сеп 08, 2016 8:49 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

ще следя с интерес, какъвто и 'телевизор' да избереш трябва да предвидиш времето за стартиране на системата и температурния диапазон в който ще работи.
Опционално е директната слънчева светлина

Автор:  morpheous87 [ Чет Сеп 08, 2016 9:21 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Блазнят ме телевизори с 8:3 съотношение. Примерно 12.3", има скъпи и без контролери с висока резолюзия 1920*720, и по-евтини и с контролери с резолюция 1280*480. Може да взема от евтините да пробвам. Разбира се те са не само с по-ниска резолюция, но и контраст и осветеност. За момента мисля да ползвам Ардуино да чете CAN-a и да праща данните към някое по-мощтно платче дето да показва картинките по HDMI. Това платче трябва да буутва бързо, или пък да не консумира много в sleep, за да може като се подаде контакт на колата да се събуди бързичко. Имам опит с Java и JS, но нямам никакъв в рисуването на лачени анимирани Gauge-ове. Предполагам ще ми трябва някое Studio/Composer и библиотека за драйвене. Ще дълбая в тая насока, ако някой има идеи и предложения, целият съм в слух :)

Автор:  ToHu [ Пет Сеп 09, 2016 12:14 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Има различни, но без контролер няма да теъгне, не съм виждал такъв който да го интерфейснеш директно, lvds в повечето случаи но може и всичко друго.

Автор:  morpheous87 [ Пет Сеп 09, 2016 6:07 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

А коя платка би била по-добре от към надежност и бързодействие, новата малинка, beaglebone или нещо друго?

Автор:  ToHu [ Пет Сеп 09, 2016 7:02 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

тук не мога да ти помогна, нямам никакъв опит с тях. Не бих разчитал на кой знае каква надеждност както и на температурен обхват.

Автор:  Koleto [ Пет Сеп 09, 2016 8:04 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

За избора на платформа тръгни на обратно - според избрания дисплей като му вземеш резолюцията си сметни обема с данни, който трябва да търкаляш за да направиш приличен рефреш - примерно 30 кадъра в секунда... От тука ще видиш колко трябва да ти е пиксел клока и колко памет ще ти трябва за 2 графични страници поне... После се замисли движещите се обекти как ще ги движиш и колко процесорна мощ ще ти трябва за таз операция... Зачети коментарите и виж, че автора препоръчва някой АРМ SOC... Правил го е с OpenGL.. Опасявам се, че никоя от малинчестите платформи няма да ти свърши работа... Мисля си, че няма да могат да смятат с нужната бързина графиката без специализиран графичен хардовер за това... Може и да греша де...

Автор:  gicho [ Пет Сеп 09, 2016 8:24 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Koleto написа:
без специализиран графичен хардовер за това... Може и да греша де...

И защо да не ползва система с хардуерно ускорено 2д? Има ги под път и над път. Например олимексовските неща с всепобеждаващите.
По-скоро бих препоръчал да подходи от това което ще допадне за програмиране на автора и оттам да се търси нещо, което го поддържа.
Другото е да се погледне нещо по-ембедед, по-аутомотив, дето клати прилична графика. Ясно че няма да е като на последните бмв-та или киноекрана на теслата, но е далеч по-постижимо.

Автор:  Koleto [ Пет Сеп 09, 2016 9:34 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

gicho написа:
И защо да не ползва система с хардуерно ускорено 2д? Има ги под път и над път.
Е така де, точно това имах предвид и аз ...

Автор:  morpheous87 [ Пет Сеп 09, 2016 11:19 am ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Тъй, за момента съм се спрял на този телевизор - 12.3" LCD 1280*480 + HDMI VGA AV Controller
Изображение

Няма да е от най-лачените като в новата S класа, но все пак става въпрос за проект "играчка". Няма да има сложни 3D анимации, по-скоро "мазно" 2D, и хубав риспонс на стрелките, да се получи "по-аналогово". На какво ще се коди все още нямам идея. Както казах, не съм правил такива gauge-ове, но като език предпочитам нещо на Java. Ако знаете някакво студио или библиотека за целта, веднага ще я разгледам.

Автор:  itso.t [ Пет Сеп 09, 2016 12:29 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Потърси във форума. Ако не се лъжа, Спарки беше правил нещо подобно - FPGA за контролер на матрицата, а данните ги сипваше от PIC30xxx или нещо подобно.

Автор:  morpheous87 [ Пет Сеп 09, 2016 1:11 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Сърча ме отведе до това само -
viewtopic.php?f=16&t=12573&p=169385&hilit=CAN+bus+Monitor.#p169385

Автор:  gicho [ Пет Сеп 09, 2016 1:38 pm ]
Заглавие:  Re: DIY TFT километраж на CAB-BUS

Като каза жава, защо не сложиш нещо готово от типа на телефон или таблет с андроид или виндоус? Връзката към кан-а ще е я по usb, я през вифи или бт.
Имаше даже някакъв проект за ардуино с който в скеча да управляваш отдалечен дисплей, който реално е някакво такова смарт устройство (със съответното приложение разбира се). Хитрото е че гуи-то си го пишеш реално в ардуиното и не се налага да правиш два отделни софтуера.
Но ако предпочитах и не ти пречи да пишеш за таблета ще ти е по-удобно там да слагаш кода, а отвън да имаш някакво боксче с кан. Има готово джижавки за обд към бт/вифи. То повечето информация която ще търсиш ще я има и на обд-то (а тази дето я няма ще ти е трудно да я намериш на кан-а - ако някой ентусиаст е реверсвал какво минава - да, иначе доку - не).
Като начало ще можеш да си изясниш концепциите и да поровиш по гуи-то, а после да добавят кан, мост и каквото там излезе.

Страница 1 от 4 Часовете са според зоната UTC + 1 час [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/