Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Суперкондензатори 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Суперкондензатори
Идеята ми (е тя не е моя де, просто се зарибих по нея) е да се направи кондензаторна батерия, паралелно свързана към акумулатора, която да спомага при студен старт при минусови температури.
Засега само проучвам нещата и към момента съм опрял до балансирането за заряда, така де, това се чудя как става. Какви са тънкостите там, ще трябват ли някакви други защити и изобщо всякаква полезна информация за кондензаторните батерии от тоя тип ще е интересна...

Вто Яну 06, 2015 2:32 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Суперкондензатори
Ще успееш ли да докараш цена под тази на нов акумулатор?

Вто Яну 06, 2015 3:37 pm
Профил
Аватар

Ами... поне колкото него ще е, някъде към 150лв предполагам ще излезе.

Има няколко предимства
- ще запази акумулатора по-дълго време
- ще работи и при лош акумулатор (при по-малък двигател би трябвало да работи дори без акумулатор)
- ще ми достави голям кеф при експериментите

Откакто съм си взел тая кола вече 5-та година си кара с един акумулатор (колко е карала с него преди това не знам). Паленето не е проблем, но под 0 градуса, започва да се мъчи с въртенето. При -10 вече не иска от първия път. И това всяка зима. Да случиш на акумулатор си е проблем, а да изкара повече от 3 години - двоен проблем.

Както и да е, темата ми е интересна, най-вече затова се занимавам.

Вто Яну 06, 2015 3:52 pm
Профил
Аватар

А смятал ли си какъв капацитет е необходим?

Вто Яну 06, 2015 4:10 pm
Профил
Аватар

Не, ще си купя кондензатори за които ми стигнат парите :)
И ще експериментирам.

Вто Яну 06, 2015 4:24 pm
Профил
Аватар

Да се опитаме ориентировъчно да го сметнем.
Ако студен двигател пали за 5 секунди и стартерът дърпа 200А, получаваме заряд 1000 кулона. 8O
Ако приемем, че е допустимо по време да паленето напрежението да дропне с 3 волта, получаваме 300 фарада.
Това е при положение, че акумулаторът не участва в сметките. На практика и той ще помогне с малко кулони, така че 300 фарада би следвало да е достатъно. Проблемът няма да е толкова с капацитета, колкото във вътрешното съпротичление и най-вече в съпротивлението на кабелите. Мостов кабел 2 по 2.5 мм*2 нема а стане ..
Другото което е важно, горивната помпа да се захране 2-3 секунди ( поне ) преди стартера. Иначе при дълъг престой без да е каран фтомбилът, първите няколко секунди няма да запали.

Вто Яну 06, 2015 4:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мм, аз си мислех за дизел (моя няма горивна помпа). Но там е малко по-зле, понеже подгревни свещи, това-онова.

Тока на стартера изглежда примерно така:
Изображение

или така (долу на снимката)

А тука резултати от живота

https://www.youtube.com/watch?v=z3x_kYq3mHM

Колкото и да е, при -10 резултата ще е впечатляващ според мен.

Прикачени файлове:
cranking_petrol.png
cranking_petrol.png [ 9.23 KiB | Прегледано 7967 пъти ]

Последна промяна velio на Сря Яну 07, 2015 12:13 am, променена общо 1 път

Вто Яну 06, 2015 8:06 pm
Профил

мани ги тия ютубци...
Фаида от тия кондезатори -никаква - ..

не знам каква ти е колата ама то затова на нафтовите печки искат акумолатор дето да държи 600А и нагоре и то не за 1 mS
Досега не съм видял дизел дето свещите да не работят когато въртиш стартера ,та горе долу цифрата с амперите -
4 цилиндров - 4х20А ,това при старите коли дето свещите гречт почти полвин минута след като мотора е запалил, на новите коли са ми казвали че и до 35 А стигат ,така наречениите бързи свещи плюс поне още 100 за стартера за Х времеме в зависимост от модела на стартера,температур ана маслото -демек натоварването на стартера и т.н и може да сметнеш какъв кондензатор ти требе за така наречената помощ...

По мои експерименти - тия голмите кондензатори с форма на бутилка от 1 литър -дето ги слагат на аудио в колите -та няколко фарада стигат като думне бас касата да не мигат ламбите в колата ама горе долу тока не минава 10-15 А.

Вто Яну 06, 2015 8:46 pm
Профил

колегата ми има бустер...

По спецификация обикновено им пишат 400А и вероятно е някъде там, лично съм го ползвал многократно и определено върши работа. Винаги ми е било любопитно как точно работи, според колегата вътре имало само малък акумулатор и някаква електроника, не е видял кондензатори. Аз му нямам много вяра, може и да ме бъзика щото аз му казах, че само с електроника няма как да изкара такива тоци.

Вто Яну 06, 2015 9:05 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Колега с парите за кондензатори, кабели и загубено време ще си вземеш нов акумулатор, и ще си ревизираш стартера и алтернатора, и ще си решиш проблема. Ако толкова държиш да се занимаваш си ги демонтираи, ревизирай и монтирай сам. :wink:

Последна промяна marian2784 на Вто Яну 06, 2015 10:29 pm, променена общо 1 път

Вто Яну 06, 2015 10:28 pm
Профил

HSB написа:
Досега не съм видял дизел дето свещите да не работят когато въртиш стартера ,та горе долу цифрата с амперите -

Защото няма смисъл.

HSB написа:
4 цилиндров - 4х20А

В първите 2-3 секунди. После спада сериозно, примерно до 4-5 ампера на свещ. Тогава и реално палиш - след като за загряли.

HSB написа:
,това при старите коли дето свещите гречт почти полвин минута след като мотора е запалил,

И новите греят след палене, примерно докато загреят до 30-50 градуса. Често повече от половин минута. Но тогава вече и не харчат толкова.

HSB написа:
на новите коли са ми казвали че и до 35 А стигат ,така наречениите бързи свещи

Стигат, ама за малко. Точно бързи, но дърти - зимата греат около 5-6 секунди, лятото - 2-3. В началото около 80А обща консумация, като дойде време за палене вече са паднали на около 20А обща консумация.

HSB написа:
плюс поне още 100 за стартера за Х времеме в зависимост от модела на стартера,температур ана маслото -демек натоварването на стартера и т.н и може да сметнеш какъв кондензатор ти требе за така наречената помощ...

X времето при двигател в ред е около секунда, рядко 2. Не е чак толкова непостижима задача. Ако пали по-трудно, редно е да се търсят проблемите, заради които го прави. За болшинството коли едно хубаво масло 5W40 решава задачата с пъргавото въртене зимата. Разликата между 5W40 и 15W40 например е доста осезаема.

Дали си струва... нормален акумулатор изкарва 5 години даже на дизел, даже като се кара по 5 километра сутрин и вечер през седмицата (моя случай). Говоря за двигател в ред, който пали от половин-един оборот. По си струва да се сложи по-голям генератор, за да може по-бързо да го дозареди. Например сега зимата ако уикенда съм ходил някъде, в понеделник 5 секунди след палене не се чува нищо от ремъците, ама към петък се чува съвсем отчетливо поскръцване. Не буксуване на хлабав ремък и пищене, а поскръцване от натоварен ремък. Тоест през седмицата бавно и славно го разреждам, а през уикенда за едни 100-ина километра го зареждам. Ето това последното обикновено скъсява животеца на акумулатора. Даже не помня да съм имал кола дето да е в ред, и да се кара редовно, и да съм сменял акумулатор по-млад от 5 години.

Вто Яну 06, 2015 10:29 pm
Профил ICQ

Има смисъл, особено ако има мисъл:
1. Като погледнете графиката на снимката- пикът на консумираният ток е половин секунда. Ако кондензаторите помогнат на акумулатора, означава, че и по-маломощен-отслабнал акумулатор ще смогне да поеме този максимум. Още - намаляйки максималният консумиран ток, се облекчава акумулатора да може да отдава по-дълго време в благоприятен режим. Дори поемайки да речем при дизеловите подгряването на свещите, малко ще спомогне паленето. Твърдят, че това предварително натоварване подпомага разработването на акумулатора да отдаде по-силен ток в следващият момент. То тази работа може да я свършат до някъде и зареждането на кондензаторите, ако не са включени директно към акумулатора.
2. Стартерното развъртане на спаднал акумулатор може почти да нулира напрежението му. И дори да завърти, останалата част от електрониката участваща в процеса може да остане без напрежение- та за това е добре да има през диод и пренапреженова защита кондензатор, дори не толкова голям, да може да поеме няколкото секунди ниското ниво. Това са Управлението и искрата при бензиновите. При мен да речем като се опитам да паля при спаднал акумулатор и завъртането на двигателя рестартира имобилайзера и спира паленето..

Вто Яну 06, 2015 11:57 pm
Профил WWW
Аватар

Добре де, що се занимаваме с глупости. Кабелите е ясно че няма да са за осветление, все пак до стартера отива 35 квадрата меден проводник.

Така или иначе тези неща се правят и продават отдавна, не от ентусиасти а от фирми в автомобилния бранш. Но една батерия с размерите горе-долу на акумулатор 60Ач е към 1к лв (500F / 16V, дава макс 1900А, ток на късо... над 9000А).
Така че за моженето може, и се прави.

Дайте да видим как се прави балансирането и защитата.

Сря Яну 07, 2015 12:24 am
Профил

velio написа:
Добре де, що се занимаваме с глупости. Кабелите е ясно че няма да са за осветление, все пак до стартера отива 35 квадрата меден проводник.

Така или иначе тези неща се правят и продават отдавна, не от ентусиасти а от фирми в автомобилния бранш. Но една батерия с размерите горе-долу на акумулатор 60Ач е към 1к лв (500F / 16V, дава макс 1900А, ток на късо... над 9000А).
Така че за моженето може, и се прави.

Дайте да видим как се прави балансирането и защитата.

Това трябва да е вързано успоредно към акумулатора. При начално включване трябва да се зареди плавно до напрежението на акумулатора, при всяко следващо откачане/закачане на акумулатора - пак така. Виждам го като нещо механично, задължаващо те първо да вържеш акумулатора през резистор и чак тогава директно.

За сметката - 1000 кинта са 5бр 100 амперчасови акумулатори, примерно Varta/Bosch, или 7-8 44aH като на повечето малолитражки. Де е ползата от файдата? Ще удължи ли живота на акумулатора 7-8 пъти? Дори да приемем че акумулатора живее колкото гаранцията си (3 години), за да има смисъл трябва с тоя кондензатор да живее 24 години. Че то няма возило на света, което да съм в състояние да карам 24 години и да не ми писне (или да не се разпадне), а и със сигурност няма автомобилен акумулатор който да изкара толкова време, независимо от експлоатацията и производителя.

Сря Яну 07, 2015 12:57 am
Профил ICQ

bobihot написа:
Има смисъл, особено ако има мисъл:
1. Като погледнете графиката на снимката- пикът на консумираният ток е половин секунда. Ако кондензаторите помогнат на акумулатора, означава, че и по-маломощен-отслабнал акумулатор ще смогне да поеме този максимум. Още - намаляйки максималният консумиран ток, се облекчава акумулатора да може да отдава по-дълго време в благоприятен режим. Дори поемайки да речем при дизеловите подгряването на свещите, малко ще спомогне паленето. Твърдят, че това предварително натоварване подпомага разработването на акумулатора да отдаде по-силен ток в следващият момент. То тази работа може да я свършат до някъде и зареждането на кондензаторите, ако не са включени директно към акумулатора.
2. Стартерното развъртане на спаднал акумулатор може почти да нулира напрежението му. И дори да завърти, останалата част от електрониката участваща в процеса може да остане без напрежение- та за това е добре да има през диод и пренапреженова защита кондензатор, дори не толкова голям, да може да поеме няколкото секунди ниското ниво. Това са Управлението и искрата при бензиновите. При мен да речем като се опитам да паля при спаднал акумулатор и завъртането на двигателя рестартира имобилайзера и спира паленето..

Ъъъ, дай пак да уточним каква е целта на мероприятието - да удължава живота на акумулатора, да ти осигури допълниетлни месец-два някакво палене на кантар от почти умрял акумулатор, или да дръпне пъргаво дъртия голф дизелярка, чиято компресия отдавна е на по-ниско ниво от тия, предадени за скрап преди няколко години?

Приключил акумулатор има повишен саморазряд и силно понижен капацитет (това ако приемем че няма прекъсната или окъсена клетка). Например ако колата е много в ред и пали лесно - 10-15% от първоначалния. За кое от тия двете ще помогне кондензатора, след като са стояли свързани успоредно цяла нощ, или 2-3 нощи, или месец?

Сря Яну 07, 2015 1:05 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща