Отговори на тема  [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автомобилче за софийските задръствания? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Автомобилче за софийските задръствания?
Нещо напоследък пак ме засърбяха ръцете и портфейла за реализацията на една стара идейка. :) А именно - хибрид с буфер от суперкондензатори, който се очаква да дава сериозно нисък разход в софийските задръствания поради честите цикли тръгни/спри. Дайте да си почешем малко езиците и клавиатурите по темата. :) Като начало, какъв мотор е подходящ, AC или DC?

Вто Дек 03, 2013 1:10 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Автомобилче за софийските задръствания?
Супер кондензаторите са за електрошоковите палки, стратегически поставени около страничните прозорци и предната и задна броня преполагам :)
За да можеш хуманно да печелиш споровете възникващи по време на задръстванията и плавно преминаващи в кютек :?: ;)

Вто Дек 03, 2013 2:52 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Иначе в нашта колибка правят некви чипове за суперкондензатори и за 48 волтовите батерии, които се смята, че ще се наложат при електро автомобилите и хибридните такива

Вто Дек 03, 2013 2:54 pm
Профил
Аватар

Рек - най-подходящ е трилитров турбо бензинов V6. Ако те мързи да ръчкаш скорости има и автоматици. Майтапа настрана - говорил съм с човек дето е правил тест драйв на Opel Ampera (между другото той е с 2.0 Ecotek бензин) и момчето разправя че горяла 1.5 литра бензин, ама само първите 100 километра, а не 1,5 на 100. Понеже 85 км. движи на ток, а останалите вече на бензин. Като се изхарчели батериите и дала среден разход 9 / 100. Тя обаче е с някви батерии специална разработка от GE за GM. Момъка каза че вървяла убийствено - нямало светофар дето на не тръгнеш пръв и се изнасяла светкавично. Обаче тоя разход на бензин не е никак "екологичен" - мойто 1.0 Ecotek гори между 4 и 6, според зависи как настъпвам.

Вто Дек 03, 2013 8:08 pm
Профил ICQ

Реконструктор написа:
Нещо напоследък пак ме засърбяха ръцете и портфейла за реализацията на една стара идейка. :) А именно - хибрид с буфер от суперкондензатори, който се очаква да дава сериозно нисък разход в софийските задръствания поради честите цикли тръгни/спри. Дайте да си почешем малко езиците и клавиатурите по темата. :) Като начало, какъв мотор е подходящ, AC или DC?

Ето ти малко инфо за да видиш че това с суперкондензаторите е ала бала.
А съм правил това онова по тая кола та още преди да излене на пазара съм и навърял поне 2000 км.

http://www.fiatusa.com/en/500e/

Верно че мотора е 83 кВ ама отначало праобваха с един около 20 и нещо и с такова нещо не можеш помръдна колата.

Вто Дек 03, 2013 9:09 pm
Профил

С идеята да продължим "българската следа" - готови оферти интересуват ли те?
http://en.wikipedia.org/wiki/Renault_Twizy

Моята идея, за която още не съм осигурил финансиране от семейния бюджет, започва със subaru vivio. Моделът е малък и лек, но ценното е че е 4х4. Маха се кардана към задния мост, предния остава на бензиново задвижване. Към задния диф се закача електромотор. Всъщност не е задължително да се маха кардана, може оста на ел мотора да го играе кардан при изключен ел и така да си остане 4х4 и на бензин.
- хибрид е - като свърши тока (или нервите) се пуска бензинката (600 кубика, 4 цилиндъра, пълна инжекция), и евентуално може и да се зареждат акумулаторите (сега, какво ще е пътното поведение с задвижващ преден мост и товарещ заден, един господ знае)
- задния мост оригинално вече е задвижващ, има си диф с редуктор, полуоски, окачване
- купето е леко
- остава възможността за 4х4, макар че балансът между бензинов и електрическия ще е интересна техническа задача;
- зимата примерно съм готов да жертвам всякаква икономия за малко топлина, така че парното от бензиновия ще е незаменимо (май и затова бягам от дизелите напоследък)
- надеждността става такава че спокойно в обявата за тая чудесия може да се пише "Уникат" - стига 4-те колела да са там, няма какво да го спре - задвижването е тотално двойно дублирано :D

Въпросът с електрическия storage е по-скоро до финансови и технически възможности. Ако има реално някъде на пазара super кондензатори, ще ми е интересно да ги видя, параметри и цени.

По американските форуми е много популярна идеята да се ползва DC мотор от електрокар (forklift). Това, което ми е останало в паметта, е че постигат с любителски решения разход от сорта на 100-150 ватчаса на километър. Това го казвам за калкулация на капацитета на акумулаторите. Предполагам че важи за малки автомобили, макар тяхната представа за малко да е друга.

За типа на мотора - всички професионални решения са с AC мотори, както и в индустриалните задвижвания, по-малко обслужване. DC са само DIY конверсии, но там се гони простота и евтиния.

Вто Дек 03, 2013 9:52 pm
Профил
Аватар

Това момче за което говоря дето е тесвал Ампера-та се занимава точно с конверсии - правят ги професионално момчетата, в сервиз и всичко както си трябва. Цената никак няма да ти хареса - между 20 и 40 хиляди лева, в зависимост от бу-то. 40 хилки е за микробус, 20 за малко автомобилче. Той кара едно Ауди А2 - 100 - 150 километра с едно зареждане. Миналата година бяха на Пловдивския панаир. Тая година не знам - не ходих.

Вто Дек 03, 2013 10:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Рек - най-подходящ е трилитров турбо бензинов V6. Ако те мързи да ръчкаш скорости има и автоматици...

Това е най-доброто. Задължително трябва да е 4х4. И когато (ако) докараш разход градско (софийско) под 15/100 ще имаш сериозен повод да почерпиш. :D

Вто Дек 03, 2013 11:29 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Cekins написа:
Рек - най-подходящ е трилитров турбо бензинов V6. Ако те мързи да ръчкаш скорости има и автоматици...

Това е най-доброто. Задължително трябва да е 4х4. И когато (ако) докараш разход градско (софийско) под 15/100 ще имаш сериозен повод да почерпиш. :D

Ще останете изненадани колко хора не мислят така. ;)
Идеята е именно комбинацията между задръствания и суперкондензатори, които ще правят рекуперацията доста ефективна. Не ми се ще да е чисто електромобилче, защото просто не е практично и удобно.

Сря Дек 04, 2013 12:43 pm
Профил
Аватар

Рек, наскоро ме возиха в хибрид и забелязах, че при спиране има заряд на батерията, но за кратко в началото на самото спиране.

Сря Дек 04, 2013 1:02 pm
Профил
Аватар

Рек, нещата в парично изражение не звучат много обещаващо. Значи един супер кап 3000 фарада в ТМЕ струва 100 лв. той може да съхрани около 2.6 ват часа. Ако примерно ги направим да са на 300 волта - което е що годе нормално напрежение, ще ти трябват 120 такива и ще съхранят към 310 ват часа. Тези суперкапове ще ти излязат на цена 12 000 лева. Така... Акумулатора на мойта бричка е 45 ампера и грубо може да съхрани малко повече от 600 ват часа (теоретично) и струва 120 лева.

Сря Дек 04, 2013 1:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Рек, нещата в парично изражение не звучат много обещаващо. Значи един супер кап 3000 фарада в ТМЕ струва 100 лв. той може да съхрани около 2.6 ват часа. Ако примерно ги направим да са на 300 волта - което е що годе нормално напрежение, ще ти трябват 120 такива и ще съхранят към 310 ват часа. Тези суперкапове ще ти излязат на цена 12 000 лева. Така... Акумулатора на мойта бричка е 45 ампера и грубо може да съхрани малко повече от 600 ват часа (теоретично) и струва 120 лева.

Акумулатора на твойта бричка няма тока нито на заряд нито на разряд като суперкапа. Изненадвам се, че аз трябва да ви просвещавам за това.
Тръгвам от това, че за градски автомобил 50 KW са достатъчни. Както и че 10 секунди на пълна мощност са оптимума в градското движение. От тук ни трябва обем от около 140 ватчаса, или към 46-47, айде да ги направим 50 от ето тези. Но това не са единствените разходи.
За въртенето на генератора може да се сложи малко бензиново моторче, примерно 15-20 kW. Айде, то е евтино. Другия основен разход са самия мотор и генератора, ако се реши да са отделно или само мотора. :)

Сря Дек 04, 2013 5:20 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Рек, наскоро ме возиха в хибрид и забелязах, че при спиране има заряд на батерията, но за кратко в началото на самото спиране.

Естествено, не би искал литиевите батерии да се взривят когато им пуснеш твърде голям ток.

Сря Дек 04, 2013 5:22 pm
Профил
Аватар

Абсолютно същите цитирах от ТМЕ. Там цената им е 100 лв. Обаче нямат цена за повече борйки. В общи линии цената е тая. После 135 волта ще ти дойдат малко - 50 киловата при това напрежение са 370 Ампера. Питай Димитър колко дебел кабел ще ти трябва - там при тях на хъмвитата с тонове апаратура говореше за 600 ампера някъде. Аз затова говоря за 300 волта. Може и на 500 волта, обаче там ще трябва да се минава на по-скъп силиции. Но пък загубите ще са значително по-малко.

Сря Дек 04, 2013 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Ако идеята на автомобилчето е да бъде икономично, е хубаво да се помисли за преработване на трансмисията. Типичните загуби в нея са между 10 и 25%.
Според мен, всичко различно от двигател-главина е разхищение на енергия и търкаляне на ненужни и тежки железа. Отделно, управлението на 2 или 4 по-маломощни двигателя ще е по-лесно отколкото на един мощен.

Концепцията с няколко електродвигателя има и други предимства. В духа на темата за "капанадзе", единият може да задвижва мепесето, а другият за зарежда акумулаторите - за увеличаване на пробега с едно зареждане... :D

На тоя вид превозни средства комфортът винаги е бил проблематичен - ни да пуснеш климатик, ни нагревател.
Целогодишното шофиране на фарове също не им се отразява добре. Светодиодните осветителни джаджи са някакво решение на проблема, но частично.

Сря Дек 04, 2013 7:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 56 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща