Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Осветление на бутоните за ел стъклата 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение Осветление на бутоните за ел стъклата
Систематично "измират" led диодите на бутоните, което вечерно време е леко дразнещо.

Вчера свалих модула и забелязах, че ледовете са в smd изпълнение, свързани през съпротивление от 390 ома. По презумпция приех, че модула (както и всичко друго в колата) е захранено с 12V, което означава, че тези лампички консумират около 30mA, а когато алтернатора работи (около 14.3V) то нещата отиват към 37mA. Всъщност наскоро сменях диодният блок (за зареждане от алтернатора) и от 13.6-7 напрежението отиде към 14.3 (което е хубаво защото акумулатора не можеше да се зареди на повече от 60-70%), но вероятно за сметка на бързото горене на тези ледчета.

Предполагам, че не са предвидени да работят на повече от 30-на mA. В нас имам една купчина светодиоди (от евтините в комет), които са thru-hole И предполагам имат стандартни 20mA консумация.

Та да си дойда на въпроса: запоих ги на мястото на старите, което означава, че ги товаря с повече ток и се чудя колко бъро ще се амортизират. Някой има ли идея какъв е порядъка? Дни, седмици, месеци, години?

Направих си експеримент: за един час ги пуснах през 240 ома и 18.9V, след това общо около 12 часа през 240 ома и 15.5V - светодиода не мърда, работи без проблеми, при условие, че консумацията в този режим е 79 mA и 65 mA съответно! Къде са им границите?

Мислех да им сложа вместо 390 ома - 1ком и да не си блъскам главата с такъв тип въпроси за преждевременно стареене, но след тези тестове се чудя дали има смисъл?

Вто Май 28, 2013 11:43 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Осветление на бутоните за ел стъклата
Цитат:
Всъщност наскоро сменях диодният блок (за зареждане от алтернатора) и от 13.6-7 напрежението отиде към 14.3 (което е хубаво защото акумулатора не можеше да се зареди на повече от 60-70%), но вероятно за сметка на бързото горене на тези ледчета.

Това не е толкова хубаво, колкото си мислиш, защото 14.3V е напрежението, до което трябва да се зарежда батерията при стайна температура. Ако батерията ти е при двигателя (на 95% от колите е там) температурата съвсем не е стайна, особено пък през лятото и като вдигнеш напрежението до 14.3V батерията влиза в областа на газообразуване, което съкращава доста живота и. Даже ако е обслужваема (необслужваемите и AGM допускат малко по-високо напрежение но пак е опасно) ще си замине още по-бързо :) . При 40 градуса Целзии напрежението трябва да е 13.7V, а над 60C - 13.4V. Термостата на нормален двигател се стреми да поддържа 85-90 градуса в него и около двигателя температурата е висока та прави си сам сметката. Ако батерията ти не се е зареждала добре най-вероятно е тръгнала да сдава багажа или нещо други не е било наред :) .

Относно светодиодите - едва ли вдигането на напрежението с 0.7 волта е причина те да горят :) . Това е само 5% повече, а не вярвам да не са си оставили запас, тези дето са ги проектирали.

Сря Май 29, 2013 1:56 am
Профил

Мерси за отговора.

Диодният блок е сменен с оригинален за моят автомобил и съответно, при работещ алтернатор, по спецификация го дават точно 14.3V. Просто комбинацията от износени четки/амортизиран диоден блок (този блок е в пакет с четките) правеше зареждането неефективно. Другото нещо за отбелязване е, че оригиналният акумулатор е от по-старият вид, които изискват малко по-ниски напрежение за да се зареди. При новият тип акумулатор Ca-Ca със сребърните измишльотини вътре и уж по-ниско вътрешно съпротивление, го дават да се зарежда с макс до 15.8V (според технология и производител), което е с поне 1V повече от по-старите технологии, което от своя страна прави невъзможно зареждането му до 90-95% при повечето по-стари автомобили.

Имам в нас едно съвсем обикновенно зарядно за акумулатори. С него напрежението, след зареждане дни на ред, не можеше да прескочи 12.85V на чисто нов акумулатор, тъй като спира зареждането, когато прилаганото напрежение достигне 14.2-14.3V, при което зарядният ток става ~ 0A.

За горенето.. по-скоро се шегувах. Ясно е, че след 10+ години работа е нормално да почнат да горят. По-скоро ми е интересен въпроса до каква степен може да се злоупотребява с тока през светодиода и колко време мога да разчитам, че ще работя? Все се надявам някой да сподели опит и вече да е тествал подобно нещо в по-продължителен период от време. Ако при 390ома, което е оригиналното съпротивление, работят новите ледчета да речем 2 седмици и изгорят отново.. заради 2-но по-големият ток през тях, то ще бъде голяма загуба на време и напълно безмислено да разглабям пак управлението и да презапоявам.

Може би довечера направо ще сложа 1.1кома и така ще падне консумацията на ледчета под 20 mA и няма да го мисля повече.

П.П. Другият въпрос, който се замислих - осветлението на бутончетата (Fiat Marea) се активират само вечер, през останалото време не съм забелязал каквато и да е подсветка. Някой има ли идея на какъв принцип се разпознава ден/нощ в автомобилите? Някакъв фотодиод в купето или.. може би някъде другаде?

Сря Май 29, 2013 12:34 pm
Профил

Брех, на баба ти Мара едва ли има нещо повече от това диодите да съм към линията на габарита. Денем трудно ще ги видиш че светят.
Иначе тия диоди биха могли да горят термично поради прегряване. Не че мощността върху тях се е качила много от напрежението. Оригинални ли е така, да не е нещо афтърмаркет изпълнение с произход народната република?

Сря Май 29, 2013 2:10 pm
Профил

perlsite написа:
По-скоро ми е интересен въпроса до каква степен може да се злоупотребява с тока през светодиода и колко време мога да разчитам, че ще работя? Все се надявам някой да сподели опит и вече да е тествал подобно нещо в по-продължителен период от време.

Да, ако работят в импулсен режим, през светодиодите може да се пуска и доста по-голям ток. Някой да споделя опит обаче ми звучи много несериозно, все пак от диод до диод разликите може да са огромни. Споменаваш, че диодите си ги взел от Комет. Тоест, не са със съвсем неизвестен произход. Пробва ли да потърсиш datasheet в сайта на Комет, или ако няма там, при производителя? Предполагам, че там ще намериш отговори на твоите въпроси.

Сря Май 29, 2013 2:26 pm
Профил

Вместо да вдигаш тока през диодите по-добре избери по-ефективни такива, доколкото има в същия корпус. Светлинният поток може да се различава в пъти между моделите.

Сря Май 29, 2013 2:57 pm
Профил
Аватар

perlsite написа:
При новият тип акумулатор Ca-Ca със сребърните измишльотини вътре и уж по-ниско вътрешно съпротивление, го дават да се зарежда с макс до 15.8V (според технология и производител), което е с поне 1V повече от по-старите технологии, което от своя страна прави невъзможно зареждането му до 90-95% при повечето по-стари автомобили.

15.8V може, но при отрицателни температури - не и при над стайна температура :) . Отделно аз лично не съм виждал до сега автомобилна батерия, която да препоръчват да се зарежда с над 15 волта и то пак повтарям - при отрицателни температури.

Сря Май 29, 2013 5:10 pm
Профил
Аватар

Може светодиодите да са дефектна партида, както се е случвало или да не са за такъв режим на работа...

Сря Май 29, 2013 6:02 pm
Профил

@Dimitar:
http://www.necon.co.za/batttech.php?w=1680&h=1050
Доста приятно и сбито са дадени данни кое-колко да е. При Lead-silver-calcium (Ag-Ca): Voltage set-points for a 12v battery: alternator charging: 14.8v, bulk charge: 15.2v, float voltage: 14.2v.
Предоплагам, че данните са при 25 градуса.

Което в общи линии се покрива с поведението на акумулатора, който имам в моя автомобил. Алтернатора на Марийка (Фиат Мареа, с предишен собственик Мария) обаче доставя 14.3V, а щеше да е по-добре да е 14.8V.
Но това е друга тема за разговор, защото от модел и технология акумулатор до друга такава - разликата е голяма. Проблема при мен е, че няма как да зареждам акумлатора както трябва и като добавя факта, че начина по-който карам (рядко и то 90% градско) се налага веднъж на 6 месеца да свалям акумулатора и да го дозареждам (преди зимният сезон и след зимният сезон) :)

@gicho:
По въпроса с лед-овете: това ми беше и на мен първото предположение, че няма такъв сензор и за това гледа, зверих се, закривах с ръка - но не успях така и да видя грам светлина ("фотон светлина" - предполагам е по-правилният израз) :D Въпреки това има голям шанс и да си прав - просто да не успявам да направя разлика в осветеността, когато на вън тъй или иначе е доста светло :) Въпреки това ми се строи умно да има сензор, който да включва светодиодите :)

@radolin:
С PWM може да се злоупотреябва доста брутално с тези лед-ове, но аз говоря за 100% коеф на запълване ;) Най-чисто ще е да заменя 390 омови съпротивления с такива около 1к и ще свети, толкова колкото се получи :) Иначе от Комет ги взех, но никъде не мога да намеря datasheet - има като информация осветеност и 20-те mA максимален ток. Очевидно не изгарят веднага след като работеха 12 часа с повече от 3 пъти по-голям ток от допустимият.

Сря Май 29, 2013 6:42 pm
Профил

Да, оказа се, че светодиодите си светят непрекъснато и няма датчик за автоматично включване. Просто са светили много слабо и не се забелязва.
Сложих 1к резистори и всичко "заспа" :)
Благодаря на всички за мненията и съветите :)!

Пон Юни 03, 2013 11:18 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]