|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: Toyota software analysis
Спирачките натискат с хиляди нютони, дори на малките колички, и наистина няма мотор с такъв въртящ момент, че да ги преодолее. Следи няма как да има, щото всички коли от поне 15 години насам имат абс-и, което автоматично дава и отговор защо мотора не е загаснал, когато е приложено спирачно усилие.
|
| Чет Окт 31, 2013 1:07 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | ДедоБоре написа: да кажем, че в най-добрия случай спирачки-двигател са на равно. което прави спирачни път километри за желязо от 2.5т, засилено с 100км/ч
като гледам снимката, това е масков РОМ. и вероятно го слагат на много модели. един рикол ще е бая разход, затуй въртят и сучат като махленска продавачка в бакалия.
верно че производствената цена на ЕКУ-то надали е повече от $100 и щом ти го продават за 10К, явно са захлебили достатъчно. тази част от ценообразуването не ми е ясна на каква психомоторика се базира. но предполагам, колкото е по-високо нивото на лицето във фирмата, толкова е по-голяма константата: инженера умножава по 3, финансиста по 4 и накрая юриста по 5. ПР-а добавя и той х2, за да има кинти за мацки с оскъдно облекло, които да рекламират желязото по автосалоните, лакирани диплянчици и безплатно кафе в сервиза. и накрая, понеже цената става наистина безумна, карат инженера да спести от някъде $10 |  |  |  |  |
Накрая всички ще се върнат към руските автомобили. 
|
| Чет Окт 31, 2013 1:09 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Или към животинската тяга ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Окт 31, 2013 1:10 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Свидетелите твърдят че имало.
|
| Чет Окт 31, 2013 1:16 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Това ми напомни един друг интересен случай. Бъзикахме едно ЕКУ и нещо бяхме засрали контролната сума. Даваш на контакт, колата пуска помпата на хидравликата и толкоз (тя помпата е електрическа). После като се замислих, явно е някаква презастраховка, ако нещо се помаже в екуто, пуска помпата насилствено, да не се пребиеш с волана. Щурава работа са това новите коли...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Окт 31, 2013 1:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тойота Корола и Ярис до 2007 г. нямат абс-и  .
|
| Пет Ное 01, 2013 2:00 am |
|
 |
|
Vesko
Ранг: Популярен
|
Рекол за монтирането на ключ маса би решил проблема породен от забиването на софтуера ПП: Напоследък забелязвам, че при много (ако не повечето) съвременни асансьори липсва бутона авариен стоп. Кога ли ще стане някой сакътлък със забил софтуер....
|
| Пет Ное 01, 2013 8:23 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
в япония яриса се продава като VITZ  не можах да разбера дали значи нещо на японски. нормално е да има грешки. нямам предвид само бъгове, а грешки в дизайна, в концепцията, в реализацията. колкото по-комплексна е системата, толкова по-голямо е количеството грешки. и, естествено, количеството преминава в качество. простите грешки ги махаш, следвайки ръководството. всеки си има пре-дълъг списък с чекове, за които да следи. затова има и стандарти за автомобилен софтуер, хардуер, RTOS-и за автомобили, спътници и перални. в крайна сметка остават само рафинираните грешки, които по дефиниция са много опасни, защото са се промъкнали през всички ситА. работил съм в япония, включително с местни студенти и току-що излюпени инженери. мога да кажа, че чалгата и там вилнее. университетите произвеждат същите келеши, както е и в останалата част от света. имат доста странни и ограничени интереси/нужди. не бих казал, че са бира- мацки-коли, защото не могат да пият, мацките ги заместват с комикси, а да имаш кола е сложно и скъпо. народопсихологията им е егоцентрична, мирогледа им е доста шовинистичен и поради тази причина - ограничен. а един инженер, който не го интересува какво и как правят другите инженери, неминуемо ще почне да прави недоносчета. едно е да имаш система с 6502, 5 датчика и 5 релета, обслужвани в 3 прекъсвания, съвсем друго е съвременен процесор с RTOS. а задклавитурното устройство, в най-добрия случай е със същия капацитет. на всичкото отгоре, колите вече ги правят комитети, а не инженери. финансисти, юристи, ПиАри, дизайнери, архитекти и всякакви подобни глисти.
|
| Пет Ное 01, 2013 9:18 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Дедо, за това говорим. ЕКУ-то на първата ми кола (модел далечната 86-та) беше точно 6502 базирано. И си работеше идеално. Мойто ЕКУ беше базирано на мега16. За какво ти е повече? Добре, да речем, че вече 32 битовите процесори са на цената на 8 битовите, щото корпуса е 5 пъти по-скъп от кристала и реално той определя цената. Обаче тия идиоти, вместо да добавят разни мазни сплайнови интерполации, фъзи логика и други екстрички, които реално да подобряват работата на мотора и да изтискват максималното от него, се занимават с глупости - как да направим мишън критикъл софтуер да се пише на джаваскрипт, за да може индийски веб-дизайнери да го пишат, за по-евтинко. Пък ние после ЕКУ-то го пускаме за 1000 евро (при макс 20-30 стойност на частите), щото много добавена стойност.
|
| Пет Ное 01, 2013 6:32 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 |  |  |  | Реконструктор написа: Дедо, за това говорим. ЕКУ-то на първата ми кола (модел далечната 86-та) беше точно 6502 базирано. И си работеше идеално. Мойто ЕКУ беше базирано на мега16. За какво ти е повече? Добре, да речем, че вече 32 битовите процесори са на цената на 8 битовите, щото корпуса е 5 пъти по-скъп от кристала и реално той определя цената. Обаче тия идиоти, вместо да добавят разни мазни сплайнови интерполации, фъзи логика и други екстрички, които реално да подобряват работата на мотора и да изтискват максималното от него, се занимават с глупости - как да направим мишън критикъл софтуер да се пише на джаваскрипт, за да може индийски веб-дизайнери да го пишат, за по-евтинко. Пък ние после ЕКУ-то го пускаме за 1000 евро (при макс 20-30 стойност на частите), щото много добавена стойност. |  |  |  |  |
РЕК, то 1000-евро е точно заради всички тестове за надеждност ( а не заради себестойността), които уж трябвало да е преминала джаджата. парадокса в случаят е , че явно нещо не е както хората
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Съб Ное 02, 2013 12:58 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Всички тук знаем от опит, че понякога тестваш, тестваш и все се изплъзва нещо, дето не си го изтествал. Така че не се правете на безгрешни, щото никой не е  .
|
| Съб Ное 02, 2013 1:08 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Да де но не говорим за безгрешност за за незаинтересованост и безотговорност. Как може на нещо което изпълнява сравнитлено прости функции но от него зависи живот да изпишеш милиони редове код, да не се съобразиш с нормите и стандартите и да се правиш на ущипана ученичка. Къде е далаверата да ти го пишат индийци не знам, това е смао в главата на някой извратен маркетингов специлист или икономист. Всичко писано в индия различно от форма за умножение на две числа от 0-9 излиза по-скъпо като краен продукт, там програмисти няма, има писачи, дори не са и копировачи защото аз съм бил свидетел как в софтуер в който трбява само да вкарват картинки имат повече грешки от колкото вярно въведени скинове, за какво говорим .. и писачи не са, драскачи или по скоро копченатисвачи, понеже са много явно работят на принципа ще пишем докато стане, в крайна сметка има краен брой вариации на кода 
|
| Съб Ное 02, 2013 1:33 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Тони, ние сигурни ли сме, че е писано в Индия или просто така ги нсплюхме индийците  . Плюс това казахме, че милиони редове код е сумарния код в една луксозна кола, дето има и по няколко мрежи. Средната тойота ги няма тия неща и едва ли има и половин милион реда код. ПП. Абе, сега като ги споменахме тия милиони редове код и се сетих за tgi. Къде се изгуби тоя човек бе, от доста време не е писал  .
|
| Съб Ное 02, 2013 1:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами може и да не е писано в Индия, ама то все тая, аз няма нужда да има тойота за да споменавам индийците, имам си едно на ум. Иначе, ако говорим за BMW7 и бордовата му информационна система е едно, въпреки че и там от тъпи бъгове ти спира колата, може да не застрашава директно живота, ама със сигурност ти го скъсява . То проблема е не само индийците, не са единствените които пишат така. Аз в момента имам проблеми с немци, не знам какво е станало с тях но уж нещо което е тествано и сертифицирано има бъг и вече 1 година не могта да го оправят, не ми се занимава да им дебъгвам и ривърсвам глупостите иначе съм сигурен че това се оправя за минути, ама те дори не могат да схванат къде е проблема, нещата проста са отчайващи.
|
| Съб Ное 02, 2013 1:26 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Мега 16 ти е стигала защото вероятно си прескочил един куп неща. Какво си управлявал като периферия? изходи: 4 инжектора, 4 бобини, горивна помпа, соленоид на гейта, вентилатори, променливо газоразпределение, ел. дросел, отопление на ламбда сондата, оборотомер, контролни лампи, входове: температура на охлаждаща течност, на масло, на въздуха след кулера, налягане в колектора (предполагам че не си използвал дебитомер), напрежение на захранващата мрежа, тпс, ламбда, нок сензор, позиция на колянов и разпределителен вал, скорост на бегачката (ако ще имаш "буст по предавки"), ключ от съединител, спирачка, неутрална скорост, вероятно списъкът с периферия не е изчерпателен, но набързо - толкова. ако двигателят е V или H образен, доста от нещата за контрол и мониторинг стават по две. имал си всички карти и корекции като в заводско еку? Например, корекция на дебита на инжекторите в зависимост от захранващото им напрежение? някаква самодиагностика на самото еку? алгоритми за хващане на фалшив датчик? авариен режим? разни шукаритети като контрол на тока през инжекторите? задълбавал ли си в режим палене. не за друго, но е един коренно различен режим от нормалната работа на екуто. отделни таблици за гориво, налягане на въздуха и аванс при "open loop" и "closed loop" със съответните връзки и приоритети? темпертурни компенсации? таблици за калибрация на датчиците? мързи ме да пиша повече. при някои модерни екута, таблиците започват да клонят към безкрайност... както и да е. имам съмнения че си реализирал и 30% от написаното, което далеч не е всичко. затова и не ти е отеснял контролерът... показателно за това колко елементарно е едно еку е фактът че има много проекти за афтърмаркет електроники за бегачки. въпреки това, лидери в областта си остават пектел и мотек. във същото време съм се нагледал на не малко глупости от комерсиални проекти със сериозни претенции.
|
| Съб Ное 02, 2013 1:48 pm |
|
|