|  |  |
 | Цецо написа: Луда работа. Че аз карам 650 кубика, при това едноцилидрово ендуро и още на втора вдигам достатъчно за да си счупя главата. Според мен 1600 кубика са просто ненужни. Ако човек иска скорост - взима си една 600 кубикова пистарка и цепи въздуха. Ако иска из гората - 650 кубика даже са много като килограми. За мешано каране - туристическо ендуро - 650-800 кубика. Ако иска да седи в странна стойка и да бръмчи силно (чопър), и там 600 кубика са достатъчни. Щото на тоя мотор всяка скорост над 120 е просто безумие, това не е мотор а анти-мотор. Нито може рязко да завие, нито рязко да спре ако се наложи. Въобще това не позволява никакви резки маневри. А когато човек кара с над 100 км/ч трябва да има възможността да реагира подобващо при тая скорост (въобще до колкото можем да говорим за правилна реакция де). Та чопър 1600 кубика - е това си е чиста лудост. Тежи сигурно 400 кила, ако трябва да го завъртиш на тясно място.... Отделно харчи като камион. Предполагам че като динамични харатектиристики ще е по зле от една японска пила 600 кубика, но за сметка на това мощността му е достатъчна да вдигнеш 180 км/ч в стойка която е подходяща за всичко друго, но не и за тая скорост.... Аз и на 900 кубика чопър се чувствах все едно съм се качил на генекологичен стол с двигател....  Представям си що за чувство са 1600 кубика... Незнам с каква храна те отглеждат там, ама ако не си натрупал поне 150килца... откажи се от тоя трактор. |  |
 |  |  |
цецо не знам от колко време си моторист но и ти бъркаш като мен едно време кубици, коне, момент и мощност
като гледаш обявите за моторите най-интересните параметри които се дават обикновенно (освен годината на производство ) е кубатура на двигателя и максимална мощност
логично е по-големите кубатури да са по-мощни но едно сравнение наскоро ме накара да се замисля и после на чаша бира с един колега да си припомним някои формули от физиката
Harley Davidson Victory Hammer 1600 кубика 85 коня 144 нютон.метра
http://www.motorcyclenews.com/MCN/biker ... &R=EPI-507 и
http://www.motorcycle.com/specs/victory ... etail.html
я да го сравня например с моя да видя този колко е по-мощен
Kawasaki ER5 500 кубика 50 коня 45 нютон.метра
http://www.bikez.com/motorcycles/kawasaki_er-5_1999.php
ужас моя с 500 кубика има 50 коня а този нещастен харли с 1600 кубика само 85 коня, баси тъпите американци на пръв поглед а, да изхабят 1100 кубика само за едни мизерни 35 коня?
че този харли ще е много зле не стига че 30% по-тежък от кавата 300 кг сухо тегло срещу 200 кг на кавасакито, ами и конете му само само 35 повече от на моя, кавасакито на втора при обороти под 2000 се дави, как върви този харли въобще??
да! ама не, както казваше един телевизионен водещ, дявола е във детайла
кавасакито е с редови дву цилиндров двигател, максималната мощност му е на 8000 оборота (с каквито почти никога не съм карал) на 2-3000 оборота конете му са не повече от 15-20 които използвам
харли е с V-twin 50 градусов двигател, който е ниско оборотен и максималната му мощност е на 4-5000 оборота, а тези 144 нютон.метра е които ще почувстваш когато му дадеш газ от потегляне и ще те залепят назад
от физиката мощноста P = момента M * оборотите R
т.е. колкото по-високо оборотен е един двигател толкова повече мощност може да се изтиска от него, затова дизелов двигател и бензинов двигател с еднакъв обем ще имат различна мощност - бензиновия е много по-високо оборотен и ще е по-мощен, но дизеловия има много по-голям момент в ниските обороти и затова може да задвижва големи маси, а е и два пъти по-икономичен, затова повечето големи автомобили са с дизели
затова и пистарка с двигател на 12 000 обороти и обем 600 кубика има по-голяма мощност от чопър с 1600 кубика на 4-5000 оборота
но това което те кефи на макс не е мощноста във високите обороти а момента в ниските (поне при мен е така), това разтегляне на ръцете при потегляне и ускоряване идва от момента в ниските, не от максималната мощност при граничен режим на работа на двигателя,която цитират всички производители
затова и някъде по форумите четох един израз от някакъв дърт рокер "момчета конете се разбягват кубиците остават" тогава като го прочетох за първи път се чудех каква е тази рокерска глупост, звучеше ми като лаф съчинен от замъглено от бирата съзнание, но вече знам какво значи
големите кубици винаги осигуряват голям въртящ момент, който е основен за ускорението при ниски обороти и за удоволствието при ускоряване от спряло положение
отделно кубиците нищо не казват ако не знаеш и какъв е двигателя дву тактовия има 2 пъти по голямо КПД - едно изгаряне на бензин за 2 завъртания срещу 1 изгаряне на сместа за 4 завъртания затова малък двутактов мотор с 250 кубика е на мощност равен с 500 кубиков 4 тактов
ако твоя е 650 кубиково ендуро с двутактов двигател ще имаш мощност много по-голяма от 1300 кубиков чопър

, да не говорим че едноцилиндровите двигатели имат най-голям начален момент т.е. малко по нервно да натиснеш газта и ще те захлупи, нещо което 800 кубиковия интрудер на димитър никога не може да направи

но то ендурото е правено да се кара с 20-30 км през дупки и по баири под 45 градуса не на магистралата