|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:20 am
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Суперкондензатори
То все зимата се сещаме за тия работи  Що ли? И на мойта ултрамалолитражка батарейката хвана пътя - та и аз поразгледах. Начи това дето се продава е готов пакет за около 250-300 лева. Около 60-70 фарада и 200 ампера за няколко секунди. Дават им заряд на макс след палене за 15 минути. Имат си вградени баланси. Има да се продават и само баланси на 2.7 волта - 15-тина $ бройката. На схеми не попаднах ама по снимките не можах да го разгадая как работи. Има два големи смд транзистора и разни дребосъчки ама не ми стана ясно откъде точно тече разрядния ток. Там откъдето би трябвало да протече има 3 смд резистора по 1.2 ома - просто е абсурд да издържат на такъв напън. Готовите пакети пък са с 3 извода - стартера се закача на 3-тия - с други думи акумулатора не участва в упражнението по стартиране. Как точно се поддържат заредени през нощта - не ми стана ясно - ако дърпат ток от акумулатора, то при "батарейка пътник" ще запалиш ама друг път. На един пакет му дават саморазряд до 50% след 8 часа - сериозна цифра си е - напрактика едно палене ти отива за това време и ако акумулатора няма никой вкъщи съвсем няма как да запалиш. Варианта е да се направиш система дето 15-20 минути преди да тръгнеш да ти зареди кондензаторите и после палиш смело. Ама такова чудо не видях никъде.
|
| Сря Яну 07, 2015 10:20 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Ако си на място, където можеш да ги заредаш преди палене, далеч по-добрия вариант е да си направиш поддържащо зарядно, дето дава да речем максимум 300mA на максимум 14.3 волта, което да включваш към колата когато не я караш. Така акумулатора със сигурност ще живее значително повече, а и всяка сутрин ще имаш напълно зареден такъв.
|
| Сря Яну 07, 2015 10:42 am |
|
 |
|
velio
|
Тука Димитър ще те изяде с парцалите. 14,3 е много за поддържащо зарядно, някъде към 13,5 - 13,8 мисля е разумното. Но това не е решение така или иначе.
Всъщност капацитета на акумулатора не играе голяма роля при паленето на двигателя, то тоя параметър май само из нашите ширини се ползва. Четох едни документи и общо взето се споменават съвсем други параметри, нещо от сорта на ток при -18, при 0 и при още една температура, при който напрежението спада до 7,5V да речем за 30 сек. Нещо такова сега, не помня точните цифри, а и няма нужда, така или иначе в магазина не ти ги дават тези параметри. Капацитета не е толкова важен, по-важното е акумулатора да може да отдаде необходимата енергия за кратко време. Дори заминал акумулатор може да има висок капацитет, просто да има голямо вътрешно съпротивление и да не може да върти стартера. Дори да не е заминал зимата точно това става и кондензатора би свършил идеална работа в тези случаи.
|
| Сря Яну 07, 2015 1:07 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това, за което говориш при -18 се казва Cold Cranking Amps и на повечето акумулатори си го пише някъде по етикета, примерно 300CCA.
|
| Сря Яну 07, 2015 1:47 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Теоретично може и да може, практически - тсъ. Ще ми се да видя как ще вкараш примерно 30 амперчаса в 44 амперчасов акумулатор на 5 години, па макар и за една седмица, и той да може да върне поне 80% от тях, па ако ще пак да го разреждаш една седмица. Че вътрешното съпротивление се увеличава - увеличава се, ама с него си заминава както капацитета, така и саморазряда се увеличава. Това ако до тогава акумулатора не е умрял от друго. Има зареждачки, дето мерят тия работи. А че повечето акумулатори от къв да е тип на студено дават по-малко - факт. И чисто нови да са - все тая. Но това просто е предвидено. Малолитражка в нормално време в 99.99 от случаите ще пали и с 10Аh акумулатор, че даже ще има и за няколко въртенета, ако не поиска от първото. Ама излезеш ли от идеалните условия ти трябва запас. ПП: Впрочем, не съм се интересувал, но е твърде възможно и въпросните кондензатори да имат подобна темпратурна характеристика, както електролитните например.
|
| Сря Яну 07, 2015 3:51 pm |
|
 |
|
velio
|
Ами при -20 имат 20% по-висок ESR и капацитет около 98%
|
| Сря Яну 07, 2015 4:02 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Това като са нови. А има ли данни какво се случва като навъртят 3-5 години експлоатация в същите условия, при които се експлоатира автомобилен акумулатор?
|
| Сря Яну 07, 2015 4:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Не е ли по лесно просто да си сменяме акумолаторите като се прецакат ? Аз досега с читав акумолатор проблем съм нямал а със скапан и лятно време става .. не питай как се отключва смотания ровър без ток, човек трябва да си държи под ръка поне 2 т. крик, това ако си минал през мотофое разбира се да ти преебът механичните ключалки 
|
| Сря Яну 07, 2015 4:14 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
И по-лесно и по-просто, че и по-евтино. И доказано работи. 
|
| Сря Яну 07, 2015 4:21 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Испанците са измислили графенови супер кондензатори за електрическите коли, които предполагам ще стават и за стартерни http://www.burgasnovinite.bg/Bateriya-obezpechava-patuvane-ot-1000-kilometra.html
|
| Сря Яну 07, 2015 4:33 pm |
|
 |
|
velio
|
Така е. След като уточнихме това, да се върнем да балансирането 
|
| Сря Яну 07, 2015 7:09 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Аз като чуя че испанците са измислили нещо и започвам да се озъртам 
|
| Сря Яну 07, 2015 9:50 pm |
|
 |
|
bobihot
|
2 пъти ми избуши двигателят, след като ползвах техни резервни части. Уж били като френските (стават им на мястото)..
|
| Чет Яну 08, 2015 12:21 am |
|
 |
|
ToHu
|
Eeeee ти си прекалил, испански части на френски двигател ... и едните и другите да гении в инжинерните науки, колкото и да ми се пънат франсетата не могат да ме впечатлят с нищо .... то добре че немция участва в ейрбъса иначе щяха да капят като листа. Иначе много хвалят френските дизели ама аз не хващам на такива хвални, френско ли е освен за ебане за друго не става, а то и за това не е ясно колко стават ама айде.
|
| Чет Яну 08, 2015 5:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
ToHu, с уговорката, че не правя реклама, а споделям, моето возило е нафтова печка, френска  . Когато я купих, беше на 8 г., сега е на 16 и се държи като такава  . По двигателя не е пипано нищо с изключение на смяна на авасаторния клапан и наскоро една подгревна свещ. Сменяни са неща по окачването, но то това е ясно защо. Чист атмосферен дизел е, 1.9 литра, 64 к.с. (данъка е 10-тина лв.). Заглеждал съм комън-рейл дизеляци, ама тази си върви и докато е така, няма защо да я сменям.
|
| Чет Яну 08, 2015 7:27 pm |
|
|