|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:25 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Тема "Европейски стандарти/директиви" или подобна
| Автор |
Съобщение |
|
Wise
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
 Тема "Европейски стандарти/директиви" или подобна
Идеята ми е , че вече доста форумци търсят някаква "сламка" за някаква директива или стандарт.
Ясно ми е, че тези документи струват пари, но не ми е ясно - защо е така!
Та идеята ми е да си направим нещо като библиотеката и който има нещо да го качва там.
Аз нямам с какво да започна, за което се извинявам...
Но ако има колеги, имащи достъп до тях , едва ли е незаконно да се публикуват.
Не разбирам защо изискват да спазваме нещо, което се крие и се предоставя срещу заплащане...
А може би греша и това си е достъпна информация?
//3 пъти преправях заглавието, че го режеше накрая без предупреждение
|
| Съб Юни 30, 2007 3:23 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 Re: Тема "Европейски стандарти/директиви" или подо
Европейските директиви са free, но в текстовете им, освен "страшно полезната" информация за дати на приемане, времена на валидност, срокове за съгласуване, и пр, няма нищо по същество. В най-добрия случай е посочена сигнатурата на стандарта и комитета, който го издава.
Когато се обърнеш към посочения стондартизационен комитет, ти искат пари, уж заради авторското право.
Всъщност, с тези пари си избиват рушветите, дето ги ръсят на Европейската комисия, за да приемат директива, налагаща стандарта.
Струва ми се напълно оправдано (и морално), който разполага с такива текстове (стандарти), да ги публикува за свободен достъп, ако желае да подкрепи мерките за ограничаване на корупцията в средите на европейските чиновници.
|
| Съб Юни 30, 2007 4:31 pm |
|
 |
|
nasko_penchev
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Май 18, 2009 10:57 pm Мнения: 27 Местоположение: Sofia
|
 Re: Тема "Европейски стандарти/директиви" или подо
самите стандарти са под авторско право , цената която определя поне българският контролен орган е само за достъп до информацията в съответния стандарт . поради това е забранено да бъдат публикувани - нарушава се авторското право.
|
| Вто Май 26, 2009 10:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Щото са открили от кво още да печелят и да си пълнят скапания EU бюджет, това не значи че ANSI са безплатни но ,......
п.с. иначе е добра идея да се направи нещо като библиотека. Мен ми се налага от време на време, е сега търсих едни ul дето ги нямах, няма намиране, обаче братушките са почнали да се хармонизират с EN и UL та техните гост се явяват директни преводи, а пък ГОСТ се намира из руските сайтове, то и други се намират ......иначе в US имах акаунт към университета, и можеше да се доят безплатна, ама не надоих много, и книги интересни имаше, лошото е че достъпа е само ако съм през мрежата на университета ...... сега ме е яд че не потърсих някое вътрешно прокси.
|
| Вто Май 26, 2009 10:58 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
до слагане на текстове в явен вид едвали ще се стигне.
но да се направи раздел "стандартизация" е добра идея.
така или иначе, всички трябва да се съобразяваме със стандартите.
как се стига до тях е дълга тема и много народ е загубил не малко време да си ги намери.
още повече време се губи да ги прочетеш и да направиш връзката между тях.
прилагането им в повечето случай е невъзможно за простосмъртния девелопер, но ползата от четенето на стандарти е, че (може би) ще се ограничат ургулешките изпълнения.
|
| Сря Май 27, 2009 1:17 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|